Home Extern CRIZA grecească: Feriboturile vor continua să transporte turişti spre insule

Criza grecească se adânceşte. După ce autorităţile elene au decis să închidă băncile săptămâna aceasta, transportatorii maritimi au anunţat şi ei greve. Ar fi dorit ca marţi, timp de 24 de ore, să nu transporte turişti dinspre şi spre insule. Dar după ce şi-au anunţat planurile, au revenit asupra deciziei.

Greva transportatorilor se amână. Măsurile acestora ar fi afectat şi foarte mulţi români nevoiţi să îşi găsească o altă soluţie. Cea mai vizitată insulă de către români este Thasos, iar singura cale de a ajunge pe insulă este feribotul.

Ministerul Afacerilor Externe a emis un avertisment pentru turiştii romani care vor calători în această perioadă în Grecia. Aceştia sunt avertizaţi că ar trebui să plece cu bani cash la ei.

Totuși, Guvernul de la Atena dă asigurări că situația nu e atât de gravă pentru turiști. Cei care dețin un card emis într-o altă țară nu vor fi afectați de controlul de capital. Potrivit declarației autorităților, limitarea retragerilor din bancomate la 60 de euro zilnic nu se aplică “celor care vor să facă tranzacții sau să retragă numerar cu carduri emise în țara în care locuiesc”.

Băncile rămân închise până pe 6 iulie în Grecia, iar retragerile de la bancomate pentru localnici vor fi limitate în perioada următoare la 60 de euro pe zi, potrivit deciziei privind controlul capitalurilor publicate în monitorul oficial grecesc în noaptea de duminică spre luni.

De asemenea, multe dintre magazine nu mai acceptă plata cu cardul, de teamă că nu își vor putea recupera banii de la bănci.

Aproape de punctele de trecere a frontierei din Bulgaria spre Grecia s-au format cozi la benzinării, turiștii preferând să își facă plinul pentru a nu avea surprize pe teritoriul elen.

În ultimele două zile, Grecia s-a confruntat cu retrageri masive de numerar din bănci, populaţia fiind îngrijorată de ceea ce s-ar putea întâmpla. Milioane de greci au decis să meargă la bancomate și au scos sume semnificative, de teama unui blocaj financiar.

De asemenea, Tsipras a anunțat că a cerut din nou, duminică, Uniunii Europene o prelungire a programului de ajutor. Banca Centrală Europeană a anunțat că a decis să mențină nivelul actual al împrumuturilor de urgență pentru băncile elene și că va urmări de aproape situația din Grecia.

 

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE