Home Extern Criza imigranţilor din Grecia. În drumul lor spre centrul Europei, refugiaţii au...

Sursa Foto: Jameela Freitas via Twitter

Guvernanţii de la Atena par copleşiţi de valul imigranţilor. Refugiaţi din Siria, Afganistan sau Pakistan continuă să sosească pe teritoriul statului elen.

Sute de oameni şi-au întins corturi într-un parc din centrul Atenei, de unde cu greu au reuşit, luni, forţele de ordine să mute taberele într-un nou centru de primire a refugiaţilor.

Totuşi, câteva zeci de persoane continuă să locuiască în parcul Pedio Tou Areos, scriu agenţiile străine.

Noul centru de primire este aflat la perfieria oraşului şi este compus din 90 de case mobile cu toaletă, duș și aer condiționat. Primăria Atenei se ocupă de furnizarea, de trei ori pe zi, a porțiilor de mâncare. De asemenea, centrul pentru control și prevenție a bolilor a trimis la fața locului mai mulți medici, pentru că există pericolul unor epidemii.

În  noul adăpost organizat există o capacitate de cazare de până la 600-700 de peroane, mult prea puţin cu ceea ce se întâmplă acum în Grecia.

Deşi în Atena nu au ajuns încă majoritatea imigranţilor, insulele grecești ce se învecinează cu Turcia sunt pline de refugiaţi.

Despre conflictele violente dintre autorităţile elene şi refugiaţi puteţi citi şi mai jos:

VIDEO Violenţe extreme în Grecia. Confruntări între poliţie şi imigranţii înfometaţi şi ajunşi la capătul puterilor

De altfel, au existat acuzaţii grave la adresa autorităţilor greceşti. Pe lângă o vizibilă proastă gestiune a crizei, au fost şi dure acuzaţii că angajaţii pazei de coastă au încercat să scufunde bărci cu imigranţii care voiau să intre în zona apelor teritoriale elene. Detalii aici:

VIDEO ȘOCANT: Paza de coastă din Grecia, acuzată că ar fi încercat să scufunde o barcă plină cu imigranţi

 Toate insulele din estul Mării Egee au înregistrat, de la începutul anului, o creștere continuă a numărului de imigranți: de la 1.700 în ianuarie la 31.000 în iunie, apoi 50.000 în iulie, potrivit cifrelor biroului de la Atena al Înaltului Comisariat pentru Refugiați al Națiunilor Unite (UNHCR).

La sfârșitul lui iulie, UNHCR a denunțat ‘lipsa de coordonare, de responsabilitate și organizare’ în ceea ce privește primirea refugiaților care tranzitează Grecia. ‘Nu este normal ca, după șase ani de finanțare europeană, țara să nu dispună astăzi decât de 1.100 de locuri’ pentru găzduirea solicitanților de azil, și-a exprimat regretul Vincent Cochetel, directorul pentru Europa al UNHCR, scrie AGERPRES.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE