Home Eveniment CSAT: Nu există ofițeri acoperiți în justiție

csat justitie

Niciun judecător sau procuror nu este ofițer acoperit. Este concluzia la care a ajuns CSAT în urma unor verificări demarate în 2015 privind apartenența unor magistrați la serviciile de informații.

În urma verificărilor efectuate de către instituţiile abilitate, s-a constatat că judecătorii, procurorii, magistraţii-asistenţi, personalul de specialitate juridică asimilat acestora şi personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii, arată Administraţia Prezidenţială într-un comunicat de presă.

CSAT a verificat, în anul 2015, din dispoziţia preşedintelui Klaus Iohannis, la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii şi Ministrului Justiţiei, veridicitatea declaraţiilor tuturor celor implicați în actul de justiției în sensul că cei în cauză nu sunt implicați în niciun fel într-o colaborare cu serviciile de informații.

Verificările CSAT, demarate după o declarație șocantă a unui reprezentant al SRI

CSM a cerut acesta verificări după ce, în mai 2015, directorul Direcției Juridice a SRI, generalul Dumitru Dumbravă, a declarat că Serviciul urmăreşte traseul unui dosar şi după trimiterea acestuia în judecată.

Dacă în urmă cu câţiva ani consideram că ne-am atins obiectivul odată cu sesizarea PNA, de exemplu, dacă ulterior ne retrăgeam din câmpul tactic odată cu sesizarea instanţei prin rechizitoriu, apreciind (naiv am putea spune acum) că misiunea noastră a fost încheiată, în prezent ne menţinem interesul/atenţia până la soluţionarea definitivă a fiecărei cauze. Această manieră de lucru, în care suntem angrenaţi alături de procurori, poliţişti, judecători, lucrători ai DGA ori ai altor structuri similare a scos la iveală punctual şi aspecte care ţin de corupţia sistemului judiciar, în limite care nu trebuie tolerate, dar nici exagerate, a declarat Dumitru Dumbravă la acea vreme pentru juridice.ro.

Imediat după aceste declarații Uniunea Naţională a Judecătorilor din România a sesizat CSM să ceară lămuriri de la SRI pe această temă, dar şi referitor la o declaraţie a lui Băsescu despre existenţa ofiţerilor acoperiţi în instanţe înainte de 2004.

Prima solicitare a UNJR vine în urma afirmaţiilor fostului preşedinte al României, conform cărora pâna in 2004 au existat “ofiţeri acoperiţi printre magistraţi”, aceştia fiind şantajabili datorită faptului ca au încalcat Constitutia din 1991. Aceste declaraţii ale unui fost preşedinte sunt zguduitoare, deoarece afirmă că până în 2004 se ştie că au existat persoane în rândul magistraţilor care au încălcat legea sistematic, fiind în conflict de interese. Acelaşi fost şef al Consiliului Suprem de Aparare a Ţarii afirmă că după 2004 a cerut serviciilor să îi retragă pe cei acoperiţi din justiţie, însa nu ştie dacă acest lucru s-a întâmplat.
A doua solicitare către Consiliul Superior al Magistraturii vine în urma unui interviu dat de directorul Direcţiei Juridice a Serviciului Român de Informaţii, care escaladează afirmaţiile fostului preşedinte şi afirmă că instanţa de judecată a devenit «câmp tactic» de operaţiuni al serviciilor de informaţii. De asemenea, acesta afirmă în acelaşi interviu că “în prezent ne menţinem interesul/atenţia până la soluţionarea definitivă a fiecărei cauze” din instanţă, se arăt într-un comunicat al Uniunii Judecătorilor.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE