Home Ştirile zilei Iohannis şi Ponta, trei ore faţă în faţă la Cotroceni

Sursa Foto: presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Victor Ponta s-au aflat faţă în faţă timp de aproape ore, la Palatul Cotroceni, după ce la orele prânzului preşedintele i-a cerut pentru a doua oară lui Ponta să plece din fruntea Guvernului.

Îmi mențin punctul de vedere conform căruia Parlamentul nu ar trebui să obstrucționeze actul de justiție. Regret faptul că astăzi coaliția de guvernare a impus o decizie în sens contrar. Regret, totodată, faptul că Parlamentul s-a transformat într-un scut de protecție pentru persoana Victor Ponta, bănuită de fapte penale. parlamentară refuză să accepte semnalul dat de cetățeni, care a fost unul foarte clar: stop corupției, politică făcută cu integritate și responsabilitate. În continuare consider că soluția pentru ieșirea din actuala situație este demisia domnului Victor Ponta din funcția de prim-ministru” se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale dat după votul prin care Camera Deputaților a respins cererea de urmărire penală pe numele lui Victor Ponta pentru presupuse fapte comise în timpul mandatului.

Prima solicitare de demisie a avut loc vineri, în urma unei întâlniri dintre Ponta şi Iohannis. Discuţiile au avut loc la scurt timp după ce DNA a anunţat că a început urmărirea penală a lui Ponta pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor. 

Este o situaţie nemaiîntâlnită şi care are o greutate politică deosebită, faptul că premierul în funcţie este acuzat de fapte penale, deocamdată este învinuit, ne pune într-o situaţie pe noi ca şi ţară, o situaţie care trebuie gestionată repede şi bine. După părerea mea, este inadmisibil ca o persoană învinuită de fapte penale să fie premier, cum este evident şi clar pentru toată lumea că România în acest moment nu îşi permite o criză politică. Din aceste considerente am solicitat premierului, şi într-o întâlnire tete-a-tete, şi public, demisia” –  spunea Iohannis.

De cealaltă parte, Ponta a susţinut că singurul for care îl poate demite este Parlamentul, deoarece acesta este şi cel care l-a pus în funcţie.

Am avut cu Presedintele Iohannis o discutie institutionala extrem de corectă şi civilizată! Respect pozitia sa publica dar am fost numit in functie de Parlamentul Romaniei si doar Parlamentul poate sa ma demita! Cred ca respectarea principiilor constitutionale este esentiala pt societatea noastra si in niciun caz nu pot accepta ca un procuror DNA este deasupra Parlamentului, Guvernului si a cetatenilor acestei tari! Asta ar insemna dictatura si cred ca la peste 25 ani dupa 1989 ar fi o mare eroare pt noi toti! scria Ponta pe Facebook, vineri.

Iohannis şi Ponta s-au întâlnit şi luni seară la Cotroceni, la consultările pe Strategia Naţională de Apărare a ţării. De altfel, această temă este şi pe ordinea de zi a şedinţei CSAT. Consiliul va mai discuta, printre altele, despre activitatea instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, modernizarea şi dotarea armatei, inclusiv cumpărarea de avioane multirol, evoluţiile din Ucraina, situaţia din Moldova, dar şi despre defrişările ilegale.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE