Home Eveniment CSM, solicitare de ultimă oră pentru CSAT în scandalul ofiţerilor acoperiţi

Sursa Foto: CSM

CSM a hotărât, joi, că va sesiza Consiliul Suprem de Apărare a Ţării pentru a verifica dacă membrii şi angajaţii instituţiei au spus adevărul sau au minţit în declaraţiile de necolaborare cu serviciile de informaţii, anunţă Agerpres.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât înaintarea către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a declaraţiilor depuse pentru anul 2016 de membrii Consiliului Superior al Magistraturii, judecători, procurori, magistraţi-asistenţi şi personalul de specialitate juridică asimilat acestora din cadrul aparatului propriu al Consiliului, în funcţie la data de 31.12.2016, cu precizarea că toate declaraţiile depuse până în prezent sunt cuprinse în dosarele profesionale ale acestora, se precizează în ordinea de zi soluţionată a şedinţei de joi, postată pe site-ul CSM.

Plenul CSM a luat în discuţie, joi, o solicitare formulată de judecătorul Lăcrămioara Axinte, preşedintele Secţiei a II-a civile a Tribunalului Bucureşti, privind sesizarea CSAT pentru a verifica realitatea declaraţiilor date de judecători, procurori, magistraţi asistenţi, personalul de specialitate juridică asimilat acestora şi personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor, în formă autentică.

Potrivit unei note a Direcţiei Resurse Umane şi Organizare din cadrul CSM, magistratul şi-a motivat cererea prin necesitatea înlăturării suspiciunilor şi clarificării afirmaţiilor din spaţiul public privind imixtiunea SRI în actul de justiţie.

În document se precizează că, potrivit legii, magistraţii completează anual o declaraţie din care să rezulte că nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii. Declaraţiile pe propria răspundere se păstrează la dosarele profesionale, datele din acestea fiind confidenţiale.

Conform aceleiaşi surse, CSM a decis, în 2015, sesizarea CSAT pentru verificarea tuturor declaraţiilor date de către judecători, procurori, magistraţi asistenţi, personalul de specialitate juridică asimilat acestora şi personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor. De asemenea, CSM a trimis succesiv la CSAT, în perioada 2015-2016, declaraţiile date de membri şi personalul propriu pentru anii 2013, 2014 şi 2015.

Precizăm că în şedinţe din 21.01.2016, plenul a luat act de adresa Administraţiei Prezidenţiale (…) privind declaraţiile transmise în cursul anului 2015. În urma verificărilor efectuate de instituţiile abilitate, s-a constatat că judecătorii, procurorii, magistraţii asistenţi, personalul de specialitate juridică asimilat acestora şi personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii, se mai arată în nota elaborată de Direcţia Resurse Umane şi Organizare din cadrul CSM, citată de Agerpres.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE