Home Economic Maşinile DNA alimentează de la Lukoil, companie pe conturile căreia a pus...

lukoil
Sursa Foto: cotidianul.ro

Printr-o ironie a sorții, Lukoil România va alimenta chiar mașinile celor care au pus sechestru pe conturile companiei.

Compania petrolieră va alimenta mașinile Direcției Naționale Anticorupție pe o perioadă de patru ani după ce a câștigat o licitație în acest sens.

Potrivit caietului de sarcini și anunțului de licitație, în cele 48 de luni de contract, Lukoil România va trebui să distribuie DNA cel puțin 888.000 de litri de combustibil.

Cantitătile estimate de carburant auto, ce urmează a fi achiziționate pe bază de card și bonuri BVCA, de către autoritatea contractantă, într-o perioadă de 48 luni sunt: – cantitatea minimă a acordului cadru 888.000 litri (benzină fără plumb, cifră octanică minimă 95 – 753.600 litri și motorina euro 5 – 134.400 litri), iar cea maximă 1.154.400 litri (benzină fără plumb, cifră octanică minimă 95 – 979.680 litri și motorină euro 5 – 174.720 litri),  se arată în anunțul de participare la licitație, citat de Hotnews.

Valoarea estimată inițial a acestui acord cadru a fost de peste 7,8 milioane lei, iar valoarea finală cu TVA a contractului atribuit către Lukoil de DNA a fost de peste 5,86 milioane lei. În cadrul procedurii au mai depus oferte OMV Petrom Marketing și Rompetrol Downstream. Într-un comunicat, DNA precizează că alegerea furnizorilor a fost făcută cu respectarea legii.

Procedura în urma căreia a fost atribuit contractul menționat în articol a fost licitație deschisă desfășurată prin SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice). La licitație s-au înscris trei ofertanți, iar oferta câștigătoare a fost declarată în conformitate cu dispozițiile legale în materia achizițiilor publice, respectiv criteriul „prețul cel mai scăzut” (…) Potrivit OUG 34/2006, cu modificări și completările ulterioare, în vigoare la această dată,autorităţile contractante nu au posibilitatea să elimine din procedura de licitaţie acele persoane fizice sau juridice care fac obiectul unor anchete penale, potrivit DNA.

SC Petrotel Lukoil din Ploieşti şi Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, precum şi 6 persoane din conducerea gigantului petrolier au fost trimise în judecată, în luna august, prejudiciul estimat fiind de peste 1,7 miliarde de euro.

Printre cei vizaţi se numără şi Andrey Iurevici Bogdanov, directorul general al S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti, care este acuzat de folosirea cu rea credinţă a capitalului societăţii.

În perioada 2011-2014, inculpaţii, în calitate de administratori şi directori generali ai S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti, cu ştiinţă au folosit cu rea credinţă bunurile şi creditul de care se bucură societatea într-un scop contrar intereselor acesteia, pentru a favoriza alte societăţi comerciale în care aveau interes direct sau indirect, prin încheierea în numele şi pe seama S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti a unor contracte de achiziţie de materie primă( ţiţei) precum şi prin încheierea unor contracte de livrare de produse finite în condiţii de preţ dezavantajoase societăţii comerciale, având ca rezultat generarea de pierderi determinate de practicarea unor preţuri de livrare situate sub costurile de producţie, se arată într-un comunicat al procurorilor.

De asemenea, persoanele anchetate au folosit un împrumut luat de societate pentru a finanţa LUKOIL EUROPE HOLDINGS BV Olanda, deşi creditul fusese obţinut în alte scopuri.

In aceeaşi perioadă inculpaţii cu ştiinţă au folosit cu rea credinţă creditul de care se bucura societatea pe care o administrau, într-un scop contrar intereselor acesteia, pentru a favoriza LUKOIL EUROPE HOLDINGS BV Olanda, membră a grupului LUKOIL, în care aveau un interes direct sau indirect, prin aceea că au dispus, autorizat, încuviinţat efectuarea de plăţi cu titlu de restituire de împrumut în virtutea contractelor de creditare în cadrul cărora S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti avea calitatea de împrumutat-debitor, sume achitate pentru stingerea unui debit fictiv, sume împrumutate cărora, cu ştiinţă şi în detrimentul societăţii le-au schimbat destinaţia prin stingerea unui împrumut în curs, favorabil ca şi condiţii de creditare cu un împrumut defavorabil ca şi condiţii de creditare destinat investiţiilor şi care nu s-au regăsit în investiţiile societăţii precum şi sume restituite cu titlu de rambursare împrumut şi provenite dintr-un aport de capital simulat.

Până la o sentinţă a justiţiei, procurorii au pus sechestru pe acţiuni şi pe conturi ale companiei petroliere, în valoare de peste 2 miliarde de euro.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE