Home Opinii Cum a rămas Ponta la mâna demisionarului Liviu Dragnea

Sursa Foto: Facebook

Scandalul demisiei lui Liviu Dragnea s-a încheiat pentru moment, cu un scor care nu convine nimănui în partid. Dragnea pleacă, dar rămâne. Nu mai e președinte executiv, dar e coordonator pentru programul naţional 2016-2020 al partidului.

Ce înseamnă asta? Că, deși e condamnat pentru modul în care a fost dusă o campanie electorală, se va ocupa și de următoarea. Adică, în primă fază, de cea pentru alegerile locale, care va avea loc peste aproximativ un an.

Înainte de ședința de miercuri, baronii s-au dat de pământ că ei nu merg mai departe fără Dragnea. Cel care părea cel mai iubit dintre pământenii PSD. Și că ei demisionează odată cu Dragnea, că nu pot trăi fără el și alte drame pe care și iubitorii telenovelelor ar fi invidioși.

Până și Ponta ar fi invidios. De fapt… chiar e! Pentru că șansa lui de a scăpa de Dragnea a reușit doar parțial. E adevărat, fostul președinte executiv nu va putea spera niciodată la mai mult, după ce justiția i-a dat în cap cu referedumul. Dar rămâne un om cu o influență uriașă în partid, și la centru, dar în special în țară.

De ce e atât de important? Pentru că semnalul a fost că Dragnea controlează multe organizații din teritoriu. Iar acolo chiar se aplică sloganul “Omul sfințește locul”. Primarul are puterea asupra votantului, printr-o mie de mijloace. De la faptul că îi dă ajutor social, că îi asfaltează strada, sau că îi face mici servicii pentru care așteaptă recompensa unei ștampile puse în pătratul potrivit.

Drept urmare, de alegerile locale depind parlamentarele din toamna lui 2016. Cine va avea mai mulți primari, va avea și prima șansă.

Iar de parlamentare depinde, evident, și guvernarea. Căci în următorul an și jumătate aura lui Iohannis va începe să pălească, iar harul electoral pogorât asupra PNL la fel. Iar bătălia va fi mult mai strânsă decât arată acum sondajele, majoritatea oricum măsluite întru orgoliul unor lideri.

Și astfel, viitorul lui Ponta la putere rămâne în mâna unei majorități jucate de Dragnea până în cel mai pierdut cătun al țării.

Evident, e o ipoteză cu multe variabile, dintre care se evidențiază o posibilă condamnare cu executare a lui Liviu Dragnea în recurs sau acțiuni ale procurorilor care ar putea da peste cap calculele.

Pe de altă parte, Ponta are banii. Dragnea nu mai are, oficial, nimic. Iar baronii s-ar putea suci oricând după soare.

Dar, deocamdată, Liviu Dragnea își trăiește clipa. Sau, cum spuneau romanii, “Carpe diem!”

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook: