Home Inedit Cum a scăpat Ceaușescu dintr-un accident aviatic

ceausescu

Un accident aviatic produs acum aproape 60 de ani putea schimba total istoria României. Este vorba despre un avion care s-a prăbușit în 4 noiembrie 1957 lângă Moscova, aeronavă la bordul căreia se afla chiar Nicolae Ceaușescu.

Viitorul dictator al României Socialiste a scăpat doar cu câteva răni superficiale, scriu cei de la Adevărul care au reconstituit povestea acelui zbor.

La acea dată, Nicolae Ceaușescu se afla într-o delegație română ce trebuia să participe la manifestările organizate cu ocazia aniversării a 40 de ani de la Marea Revoluţie Rusă. Iar la bordul aeronavei trebuia să se afle și președintele de atunci Gheorghe Gheorghiu Dej, care a renunțat însă la călătorie din cauza unei boli.

Delegaţia românească călătorea cu un avion IL-14, aeronavă care, din cauza unei erori de pilotaj şi a condiţiilor meteo nefavorabile, a atins crengile unor arbori şi s-a prăbuşit în apropiere de pista Aeroportului Vnukovo.

În urma impactului patru persoane aflate la bord au decedat. Trei membri ai echipajului, cetăţeni sovietici, şi Grigore Preoteasa, ministru al propagandei în regimul lui Gheorghiu Dej.

Ceaușescu a scăpat doar cu niște vânătai și câteva zgârieturi

Nicolae Ceauşescu a reuşit să scape cu viaţă, având doar o contuzie la nivelul pieptului şi câteva răni superficiale la faţă, mâini şi picioare, după cum arăta un raport medical emis de Ministerul Sănătăţii al URSS la acea vreme.

Călătorii şi-au dat seama că ceva nu era în regulă după o primă smucitură, care nu semăna a fi contactul roţilor avionului cu solul. De fapt, aeronava se lovise de vârfurile copacilor. A urmat un al doilea impact, şi mai puternic, ce a smuls pasagerii de pe locurile lor. Scaunele nu erau prevăzute cu centuri de siguranţă la aterizare şi asta a favorizat rănirea lor. După ce avionul a atins solul, românii au reuşit să sară şi să fugă cât mai departe, evitând suflul exploziei. Şi-au dat seama că Grigore Preoteasa nu era cu ei în momentul primei bubuituri cauzate de aprinderea rezervoarelor, a descris momentul prăbuşirii avionului Mihai Novicov, translatorul aflat la bordul aeronavei, conform Adevărul.

Rușii au deschis o anchetă în urma căreia s-a constatat că, în momentul în care s-a încercat aterizarea pe aeroportul Vnukovo, comandantul aeronavei, Valeri Nikolaievici Sleacov, nu a ascultat comenzile primite, spunând că se descurcă şi nu va avea probleme. Totuşi, avionul a lovit crengile unor copaci şi s-a prăbuşit.

Sovieticii au concluzionat că vinovaţi de prăbuşirea aeronavei se fac membrii echipajului, deoarece avionul nu avea nicio defecţiune înainte de producerea catastrofei.

Însă, în ciuda explicațiilor oficiale, după acel accident au apărut tot felul de teorii care susțineau că prăbușirea aeronavei a fost de fapt un atentat pus la cale de ruși care urmăreau eliminarea lui Gheorghe Gheorghiu Dej și chiar a lui Nicolae Ceaușescu.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE