Home Ştirile zilei Cum răspunde România la ameninţarea Rusiei. Se vor face sau nu încorporări

Sursa Foto: Centrul de Televiziune şi Film al MApN

Ameninţările Rusiei sunt tratate cu tăcere de către oficialii români. Autorităţile dau semnale că în România se vor face investiţii pentru întărirea securităţii naţionale.

Prim-ministrul interimar, Gabriel Oprea, anunţă că există o rezervă financiară importantă şi ar putea fi mărită flota aeronavelor militare de luptă.

“Chiar avem bani pregătiţi, am discutat cu Victor Ponta, avem bani, destul de serios, la bugetul statului, pentru securitate naţională. Am discutat să mai cumpărăm o escadrilă de F16. Securitatea costă! Te pregăteşti, asta face orice alianţă, inclusiv NATO” – a spus Oprea la Antena 3.

Rusia amenință țara noastră că poate deveni o țintă a Moscovei după ce a fost de acord cu găzduirea armamentului greu al trupelor NATO.

“Mai bine s-ar gândi la alte lucruri – desfăşurarea elementelor scutului antirachetă care vizează forţele noastre nucleare strategice, acolo este problema lor, pentru că devin ţinta noastră. Dacă le place să fie ţinte din cauza sistemelor americane de armament, este alegerea lor. Logica de conflict este că nimeni nu câştigă dintr-un conflict, dar cineva se trezeşte prins la mijloc” – a afirmat secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, Evgheni Lukianov, citat de presa rusă

În acest context, Gabriel Oprea spune doar că România este protejată de aliaţi, dar nu dă informaţii concrete. Şi nu spune dacă este într-adevăr o ameninţare reală.

“Sunt scenarii, dezinformări, multe lucruri care ţin de arta războiului. Suntem puternici, suntem o ţară sigură, suntem în cea mai importantă coaliţie din lume, suntem în NATO. România este o ţară sigură.  România a făcut un salt extraordinar. Ne-am câştigat  respectul partenerilor, am dus peste 2.200 de militari în Afganistan. S-au pregătit în ciclu de 6 luni peste 40.000 de mii de militari” -a spus Oprea, invitat la o emisiune Antena 3.

În ultima perioadă, s-a vehiculat informaţia că ar putea exista încorporări, pentru ca structura de apărare să fie mai solidă în ipoteza unui atac. Scenariul nu a fost confirmat de Gabriel Oprea.

“Nu se face nicio încorporare, este planul obişnuit al Statului  Major, an de an se pregătesc rezerviştii. Când faci parte dintr-o coaliţie, normal, ai şi aliaţi şi potenţial inamici. Nu aş vrea să stabilesc eu inamicii” -a declarat Oprea.

Declaraţia lui Oprea se contrazice cu afirmaţia unui alt membru al Guvernului. Săptămâna trecută, ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a vorbit despre necesitatea unei armate mai bogate în efective. De altfel, Duşa a cerut şi urgentarea aprobării Legii rezerviştilor voluntari, care ar da posibilitatea tinerilor să se pregătească, pe bază de voluntariat.

În situaţia unui război hibrid la porţile României, prim-ministrul interimar a scos în evidenţă că altceva ar trebui să îngrijoreze. El spune că este nevoie de stabilitate politică, pentru ca toate puterile statului să se aşeze la masă şi să ia cele mai bune decizii.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE