Home Social Cum a ucis-o indiferenţa statului român pe Bianca. La 26 de ani

Sursa Foto: Captură Ştirile PRO TV

Transplantul de plămâni în România este o raritate. Nu pentru că nu sunt români care să aibă nevoie de această intervenţie, ci pentru că sistemul nostru nu este pregătit pentru aşa ceva.

În schimb, România s-a angajat să plătească pentru pacienţi în străinătate. Desigur, după priorităţi şi după o lungă listă de aşteptare.  La vestita clinică vieneză AKH, operaţia costă 120.000 de euro. Statul român virează banii, iar bolnavul aşteaptă să fie chemat.

Bianca, o fată frumoasă, în vârstă de 26 de ani, a aşteptat un an, două luni şi două săptămâni. Banii erau în cont, însă, pe ea nu o mai chema nimeni.

Familia a pus întrebări şi a aflat cu stupoare ceea ce statul, prin indiferenţă, a neglijat şi nu a avut minima implicare de a ştii ce se întâmplă în lumea de care, de nevoie, România este dependentă.

Ştirile PRO TV relatează că România a fost sancţionată de Eurotransplant, un ONG care intermediază prelevarea şi acordarea de organe, pentru că ţara noastră nu este o ţară donatoare. Astfel, medicii din Viena au ajuns să nu mai primească pacienţi români pentru transplant. Aşadar, singura şansă a pacienţilor noştri este interzisă. Suspendată sau sistată, spun autorităţile în domeniu care nici măcar nu ştiau ce se întâmplă, deşi aveau obligaţia morală şi legală  de a se interesa.

Radu Deac, directorul Agentiei Nationale pentru Transplant: De 3 zile, astept astept acest raspuns, data cand ne primeste presedintele Eurotransplantului, sa discutam concret si sa semnam ceea ce doresc domniile lor, sa putem oferi de la donatorii nostri plamani. Dar inteleg ca in Romania nu se poate face in acest moment prelevare de plamani. Prelevarea o face unitatea care obtine, adica vin cu avionul de la Akh.
Reporter: Si noi avem vreo unitate acreditata in acest sens?
Radu Deac, directorul Agentiei Nationale pentru Transplant: Zilele acestea este acreditata sau a fost acreditat spitalul Sfanta Maria” –
arată discuţia purtată cu jurnaliştii PRO TV.

Vicepreşedintele Asociaţiei pentru Transplant de Plămâni a explicat că este imposibil pentru bolnavii români să caute salvare în alte state europene.

“In alte tari unde s-ar putea face transplat, Franta, Germania, nu este posibil din punct de vedere logistic. Transferul este de lunga durata si exista posibilitatea ca grefa sa moara”, a declarat Anca Popa.

Bianca a aşteptat şi a avut speranţe care s-au stins chinuitor până în ultima ei zi de viaţă.

“Bianca: Tu, mami, stii ce zi e astazi?
Mama Biancăi: 
Nu!
Bianca: Azi am un an si doua luni de cand astept transplantul” – 
rememorează femeia discuţia cu fiica ei.

La două săptămâni de la acest dialog, Bianca a murit. Povestea ei tristă a ajuns subiectul unui reportaj, iar autorităţile române s-au prefăcut că acum află despre situaţia dramatică şi culisele unei neînţelegeri politice care ucide cu zile.

Reportajul PRO TV mai jos:

 

 

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE