Home Politică Dacian Cioloş l-ar putea propune pe Dragoş Doroş în funcţia de şef...

Doi și un sfert, anti-sărăcie, Dragoş Doroş
Sursa Foto: gov.ro

Premierul Dacian Cioloş i-ar fi propus postul de șef al ANAF lui Dragoș Doroș, fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor și actual director Servicii de Asistență Fiscală al KPMG România, anunţă Profit.ro citând surse oficiale.

Dragoș Doroș a fost secretar de stat în Ministerul de Finanțe pentru doar două luni, în 2012, în mandatul guvernului Mihai Răzvan Ungureanu. Potrivit sursei citate, în perioada 2008-2010 el a fost directorul Direcției Legislație Fiscală din minister.

Fostul şef al fiscului, Gelu Diaconu, a fost demis pe 10 februarie de premierul Dacian Cioloş, ca urmare a faptului că DNA a început urmărirea penală pe numele acestuia pentru favorizarea făptuitorului şi abuz în serviciu.

Iniţial, Cioloş i-a cerut lui Gelu Diaconu să renunţe de bună voie la funcţie, însă acesta a refuzat. Într-un comunicat de presă, Diaconu a vorbit despre aberaţiile procurorilor de a-l pune sub învinuire într-un dosar în care instituţia pe care o conduce a lucrat cu Parchetul, pentru a strânge probe împotriva celorlalţi suspecţi din dosar.

“Mentionez faptul ca am solicitat sa fiu audiat, retinut sau arestat, pentru clarificarea cu celeritate a acestui dosar kafkian. Singura acuzatie care mi se aduce atat mie cat si vicepresedintelui ANAF este aceea cã am emis doua circulare nelegale prin care am dispus suspendarea deciziilor de impunere privind plata CASS pentru dobanzile acumulate de alocatiile copiilor depuse in conturi precum si pentru persoanele realizatoare de venituri modice. Doresc sa fiu demis din functie, astfel incat la finalizarea acestui dosar cineva sa-si asume consecintele acestei masuri”, anunţă şeful ANAF.

Gelu Diaconu este urmărit penal, fiind acuzat, alături de adjunctul său, Mihai Gogancea-Vătășoiu, că ar fi acordat ilegal scutiri de la plata, la cererea președintelui Asociației Partida Romilor Pro Europa, Nicolae Păun, prin intermediul lui Mădălin Voicu.

Ca urmare a demersurilor inițiate de deputatul Păun Nicolae și mijlocite de deputatul Mădălin Voicu, președintele A.N.A.F. Diaconu Gelu – Ștefan, împreună cu vicepreședintele A.N.A.F., Gogancea-Vătășoiu Mihai au emis circularele nr. 10/07.01.2015 și A-PRS1391/08.05.2015. Scopul acestor circulare era scutirea persoanelor angajate prin convenții civile la Asociația Partida Romilor și notificate de către organele fiscale că figurează cu debite restante aferente contribuției de asigurări de sănătate pentru anul 2012, de la plata acelor contribuții. De asemenea, organele competente erau notificate că acele persoane nu aveau această obligație de plată, spun procurorii.

Gelu Diaconu a fost deja audiat în acest dosar de procurorii DNA, susţinându-şi nevinovăţia.

În momentul în care dosarul va fi soluționat veți avea toate detaliile. Vă asigur însă că nu am nicio legătură cu persoanele incriminate în principal în dosar și chestiunea care este supusă clarificării, și voi oferi toate datele necesare, privește suspendarea prin circulară a deciziilor de impunere privind contribuțiile de asigurări de sănătate pentru alocațiile de copii și pentru persoanele care nu realizează venituri sau cu venituri modice. Astea sunt explicațiile pe care le voi da de fiecare dată, a spus șeful ANAF la ieșirea din sediul Direcției Naționale Anticorupție, citat de Agerpres.

Anchetatorii susţin însă că preşedintele Partidei Romilor a făcut demersuri astfel încât ANAF să nu încaseze sumele aferente deciziilor de impunere emise către persoanele angajate în mod fictiv, în cadrul Partidei Romilor Pro Europa.

Aceasta, în condițiile în care, persoanele (cetățenii de etnie romă care au fost incluși în mod fictiv în proiectele și acțiunile Asociației Partida Romilor „Pro Europa”) au primit decizii de plata din partea instituțiilor statului, se arată într-un comunicat al DNA.

Pentru a îşi atinge scopurile, Nicolae Păun a plătit peste 2oo.00 lei lui Mădălin Voicu și de asemenea a plătit un salariu lunar soţiei muzicianului, Carmen Olteanu, fără ca aceasta să presteze vreo activitate în proiectele derulate de Asociația Partida Romilor, spun procurorii.

Aceste foloase au fost oferite pentru ca deputatul Mădălin Voicu să intervină la funcționari și demnitari, intervenții concretizate în contextul validării proiectelor cu finanțare europeană, în contextul promovării unui proiect de lege privind amnistia contribuției de asigurări de sănătate pentru anumite categorii de persoane fizice și în legătură cu neîncasarea, de către ANAF, a sumelor aferente deciziilor de impunere emise către persoanele angajate, în mod fictiv, în cadrul Partidei Romilor Pro Europa, arată DNA.

În acelaşi dosar, Mădălin Voicu şi Nicolae Păun sunt acuzaţi de fapte de corupţie în legătură cu două proiecte realizate sub umbrela Asociației Partida Romilor “Pro Europa”, pentru integrarea romilor în societate. Proiectele au fost realizate cu fonduri europene, dar şi cu bani de la bugetul de stat şi au fost în valoare de peste şase milioane de euro.

Nicolae Păun este acuzat de şapte infracţiuni: folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene, deturnare de fonduri, spălare a banilor, efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, cumpărare de influență, influențare a declarațiilor – toate în formă continuată. 

În timp ce Mădălin Voicu a fost pus sub învinuire pentru trei infracţiuni: trafic de influență,  fals în declarații, spălare a banilor – toate în formă continuată.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE