Home Eveniment Datele clienţilor de la 12 bănci din România, în pericol. Ce au...

În vreme ce România este cunoscută în toată lumea pentru numărul mare de hackeri, acum a venit rândul ţării noastre să devină ţintă a răufăcătorilor. IBM Security X-Force susţine că a găsit o variantă nouă a Tinba v3 Trojan, al cărui scop exclusiv este atacarea a 12 bănci din ţara noastră.

Variantele anterioare ale troianului au atacat computere din mai multe ţări europene, dar România nu s-a aflat printre ţinte. Hackerii par să se reorienteze acum spre Europa de Est, în special spre sistemul bancar din această zonă.

Tinba (cunoscut şi drept TinyBanker sau Zusy) a fost descoperit în 2012. A primit supranumele de “micuţul” deoarece fişierul are doar 20 de kb. Folosit iniţial de un număr restrâns de hackeri, proiectul a evoluat după ce codul său sursă a fost făcut public, iar fiecare şi-a putut aduce contribuţia pentru ca troianul să fie mai periculos.

Configuraţia creată pentru a ataca băncile din România este una extrem de complexă, având propriul său mecanism de protecţie, în caz că este descoperit. Scopul este acela de a fura datele de identificare ale clienţilor online banking (nume de utilizator şi parolă).

IBM Security susţine că Tinba este abia al şaselea virus în preferinţele hackerilor, iar până acum a fost folosit în atacuri din Polonia, Italia, Germania şi Olanda.

Specialiştii IBM se aşteaptă ca România să fie tot mai des o ţintă a atacurilor Tinba. Până acum, 81% dintre atacurile la adresa băncilor au avut drept bază variante Dridex, urmate de Dyre, Neverquest şi Zeus v2.

 

Deoarece atacurile cu Tinba v3 au drept scop de a obţine un număr cât mai mare de informaţii personale, precum şi username-urile şi parolele de logare în online banking, instituţiile bancare din România ar trebui să îşi anunţe clienţii asupra acestui pericol şi să îşi actualizeze politicile de securitate. De asemnea, acestea ar trebui să colaboreze strâns cu specialiştii în combaterea atacurilor informatice, pentru reducerea riscurilor, spun specialiştii IMB citaţi de Security Intelligence.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE