Home Extern Decizie istorică: Muntenegru, invitat să adere la NATO. Cum reacționează Rusia

Miniştrii de Externe ai statelor membre NATO au decis să invite Muntenegru să devină cel de-al 29-lea membru al Alianţei Nord-Atlantice. Decizia de a primi statul balcanic în NATO a fost luată cu unanimitate de voturi, a anunțat Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianței.

Felicităm Muntenegru. Acesta este începutul unei alianțe foarte frumoase. Politica uşilor deschise dusă de NATO a ajutat la răspândirea securităţii, stabilităţii şi valorilor democratice pe care le apără Alianţa, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Prezent la reuniune, vicepremierul muntenegrean Igor Luksic a afirmat că invitația adresată țării sale de către NATO constituie un semnal pozitiv pentru toate celelalte țări din Balcanii Occidentali.

Aceasta este o zi mare pentru ţara mea, cred ca una binemeritată. Invitaţia pentru Muntenegru este de asemenea o veste bună pentru Balcanii Occidentali, pentru consolidarea securităţii şi stabilităţii regiunii. Suntem conştienţi să invitaţia nu este finalul procesului, ci începutul unuia nou. Suntem hotărâţi să ne îmbunătăţim constant şi să lucrăm fără încetare, nu pentru a le face altora pe plac, ci pentru a schimba în bine societatea noastră, a declarat Igor Luksic, citat de AGERPRES.

Anunţul a atras deja reacţia Rusiei, care vede în această decizie o modalitate de “expansiune” a NATO. Oficialii de la Kremlin avertizează că ar putea urma represalii.

“Moscova a subliniat la toate nivelurile posibile că expansiunea continuă a NATO, a infrastructurii NATO spre Est, nu poate să nu ducă la contramăsuri din Est, adică din partea rusă, în sensul asigurării intereselor de securitate și susținerii parității de interese”, a declarat purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, citat de agenţiile internaţionale.

Săptămâna trecută, înainte ca decizia să devină oficială, Rusia a reacționat și a avertizat că această decizie ar dăuna securităţii europene şi ar tensiona şi mai mult relaţiile dintre NATO şi Moscova, care sunt deja la cel mai redus nivel din cauza crizei ucrainene.

În cazul în care se ia decizia de a invita Muntenegru în NATO, aceasta ar reprezenta o nouă lovitură la adresa securității europene și totodată la adresa relațiilor dintre Rusia și NATO, a declarat Andrei Kelin, oficial în Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei.

Rusia mai susține că țările occidentale, cu SUA în frunte, încearcă să oblige autoritățile de la Podgorica să adere la NATO în ciuda opoziției majorității populației. Deși, un sondaj recent, citat de presa occidentală, relevă totuși că 52% dintre muntenegreni sunt în favoarea aderării țării lor la organizație.

Decizia de miercuri deschide astfel calea pentru negocierile de aderare programate să înceapă la începutul anului 2016. Odată ce acestea vor fi încheiate, aliații vor semna un protocol de aderare, care va trebui să fie ratificat de parlamentele din toate cele 28 de state din Alianță. 

Muntenegru ar putea fi cel de-al treilea stat din Balcanii Occidentali care aderă la NATO, după Albania şi Croaţia.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE