Home Eveniment Declaraţie şoc a premierului Ungariei, Viktor Orban, despre relaţia cu România: “E...

Viktor Orban
Sursa Foto: Facebook

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a afirmat joi, la Satu Mare, că ministerul afacerilor externe de la Budapesta a procedat corect pentru că nu le-a mai permis oficialilor unguri să participe la manifestările dedicate Zilei Naţionale a României, el adăugând că pe 1 Decembrie maghiarii nu au ce celebra, iar această atitudine este onestă şi faţă de români, anunţă Agerpres.

Eu sunt tradiţionalist şi cred că sinceritatea e cea mai bună metodă, chiar dacă sunt la mijloc puncte nevralgice. Aici avem un punct nevralgic diplomatic, dar este mai bine să îţi asumi conflictul sincer decât să ai două feţe. În 1 Decembrie maghiarii n-au ce celebra, aşadar nu sărbătoresc, ceea ce este o atitudine onestă şi către români, pentru că măcar nu îi minţim. Eu consider că diplomaţia maghiară a procedat corect atunci când a ales calea sinceră şi onestă, a declarat Viktor Orban.

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Liviu Iolu, a transmis, la finalul şedinţei de Guvern de astăzi poziţia premierului Dacian Cioloş faţă de acest subiect.

Premierul Dacian Cioloş consideră că afirmaţiile lui Viktor Orban sunt neelegante şi nepotrivite. De asemenea, domnul Cioloş consideră ca premierul Ungariei trebuie să dea dovadă de mai multă reţinere, a afirmat Liviu Iolu.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, s-a întâlnit joi la Satu Mare cu preşedintele UDMR Kelemen Hunor şi cu liderii judeţeni ai Uniunii.

Conform publicaţiei hvg.hu, ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto le-a cerut diplomaţilor din toate misiunile externe ale Ungariei să nu ia parte la festivităţile organizate de ambasadele României de 1 Decembrie. La cererea jurnaliştilor de la Budapesta, Ministerul Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior de la Budapesta a confirmat ordinul.

Ministerul român de Externe a catalogat decizia lui Szijjarto drept ‘greu de înţeles, cu atât mai mult cu cât respectul faţă de valorile şi simbolurile naţionale ale unei ţări sunt parte componentă indiscutabilă a setului de valori pe care se bazează însăşi Uniunea Europeană şi comunitatea trans-atlantică. România a fost şi este un stat care va rămâne profund ataşat respectului acestor valori‘.

Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a revenit duminică asupra declaraţiilor sale, afirmând că Ungaria a respectat întotdeauna sensibilităţile altor ţări în ceea ce priveşte evenimentele istorice şi se aşteaptă la aceeaşi atitudine din partea celorlalţi, a transmis MTI.

Ungurii nu au nimic de sărbătorit de 1 decembrie, mai ales nu împreună cu românii, deci este de înţeles ca diplomaţii ungari să nu participe la recepţiile organizate de autorităţile române în această zi, a reiterat Szijjarto, într-o conferinţă de presă la Budapesta, aminteşte Agerpres.

 

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE