Home Politică Deputații își apără votul prin care l-au salvat pe Victor Ponta

Biroul permanent al Camerei Deputaţilor solicită Curţii Constituţionale să respingă sesizarea grupului parlamentar PNL privind neconstituţionalitatea votului prin care nu s-a început urmărirea penală în cazul lui Victor Ponta.

În urma discuţiilor şi votului pe care l-am dat astăzi în Biroul permanent, cu unanimitate de voturi am răspuns şi punctul de vedere al Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor este acela că această sesizare a grupului PNL nu se susţine şi solicităm să fie respinsă prin hotărâre de către CCR. E punctul de vedere al Camerei Deputaţilor la această sesizare a grupului PNL – a declarat Florin Iordache, vicepreşedintele Camerei Deputaților după şedinţa Biroului Permanent

El a adăugat că nici decizia majorității deputaților în cazul Ponta, nici regulamentul de funcționare a Camerei nu au nimic neconstituţional.

Nu ne-am legat de termen. Aşa cum ştiţi, hotărârile Camerei pot fi oricând contestate la Curte. Noi ne-am legat de faptul că această hotărâre, cât şi regulamentul nu au nimic neconstituţional. Curtea Constituţională stabileşte foarte clar că numai Camera Deputaţilor şi Senatul pot cere începerea urmăririi penale în cazul unui deputat sau senator care are calitatea de actual sau fost ministru, urmând ca prin regulament să stabilească procedura. Noi prin regulament, prin acest 157 alin.7 – deci practic tot art. 157 -, stabilim procedura prin care se poate începe urmărirea penală în cazul unui actual sau fost ministru. , a arătat vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, citat de AGERPRES

PNL a sesizat vinerea trecută CCR privind neconstituţionalitatea articolului 157 din Regulamentul Camerei Deputaţilor şi a hotărârii acestui for legislativ prin care s-a respins cererea de urmărire penală în cazul premierului Victor Ponta. Potrivit prim-vicepreşedintelui PNL Ludovic Orban, sesizarea a fost semnată de 105 deputaţi liberali.

Prin modul în care a fost adoptat regulamentul Camerei Deputaților privind adoptarea prin vot a cererii de urmărire penale a lui Victor Ponta se încalcă grav legea. Plenul Camerei nu votează cererea procurorilor ci votează un proiect de hotărâre a Comisiei Juridice, care proiect prevedea, în cazul lui Victor Ponta, să nu înceapă urmărirea penală. Astfel chiar dacă există o majoritate care ar vrea să decidă pentru începerea urmăririi penale, nu poate. Pentru că cererea în sine nu există și se votează doar respingerea sau adoptarea proiectului Comisiei Juridice. – a declarat liberalul Ludovic Orban

Curtea Constituţională a anunțat că va discuta pe 15 iulie sesizarea depusă de PNL privind neconstituţionalitatea respingerii solicitării de urmărire penală a premierului Victor Ponta, înaintată de DNA.

Plenul Camerei Deputaților a aprobat pe 9 iunie hotărârea de respingere a începerii urmăririi penale față de premierul Victor Ponta cu 231 voturi “pentru” și 120 “împotrivă”, după ce procurorii DNA au constatat pe 5 iunie că se impune urmărirea penală față de Victor Ponta sub aspectul săvârșirii a trei infracțiuni de conflict de interese, dintre care una în formă continuată, fapte aflate în legătură cu funcția sa de prim-ministru.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE