Home Eveniment Horia Simu a fost arestat. O boală fictivă l-a ajutat să câştige...

Sursa Foto: hotnews.ro

Omul de afaceri Horia Simu Şchiopu a fost arestat pentru următoarele 29 de zile, la cererea DNA, care susţine că acesta a dat un tun statului român de 55 de milioane de euro, prin retrocedări ilegale.

Potrivit unor surse citate de AGERPRES, Simu ar fi depus la dosarul de la Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor mai multe documente false, inclusiv o adeverinţă medicală prin care spunea că este bolnav şi, astfel, cazul său a tratat cu rapiditate. A fost despăgubit cu 55 de milioane de euro.

Procurorii DNA au descins joi dimineață, la locuința acestuia, unde au dat şi peste o altă avere. În casa lui Simu Şchiopu au fost găsite mai multe ceasuri de lux, dar şi 150 de tablouri care ar fi semnate de pictori celebri, printre care Corneliu Baba, Gheorghe Petraşcu sau Samuel Mutzner, potrivit sursei citate.

Horia Simu e un personaj cunoscut pe piața retrocedărilor. Multă vreme a fost considerat primul jucător după Dorin Cocoş. De altfel, metoda bolii fictive a fost folosită de mai multe persoanaje care au primit despăgubiri de la ANRP.

Potrivit procurorilor, Horia Simu Şchiopu a sprijinit şi înlesnit nerespectarea prevederilor legale de către preşedintele, vicepreşedintele şi membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, prin depunerea la un dosar de despăgubire a mai multor înscrisuri false prin care s-a justificat necorespunzător realităţii o stare de sănătate precară şi o identificare greşită a unui teren în scopul acreditării ideii de imposibilitate de restituire în natură şi de urgenţă în soluţionarea dosarului.

În urma acestor acțiuni concertate cu o supraevaluare a terenului respectiv, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor a aprobat raportul de evaluare, întocmit în condiţii nelegale, ceea ce a produs bugetului de stat un prejudiciu de 55.144.265 de euro, sumă de care Horia Simu a beneficiat în mod necuvenit.

Simu a intrat în lumea retrocedărilor ilegale după ce a cumpărat în 2006 drepturile litigioase asupra unei proprietăți din București care aparținea unei persoane pe nume Mihaela Cojocaru.

Astfel, în mai 2005, Mihaela Cojocaru a solicitat Primăriei Municipiului Bucureşti emiterea unei dispoziţii de retrocedare, în echivalent la nivelul sumei de 244.928.107.524 de lei vechi sub formă de titluri de valoare nominală folosite în procesul de privatizare, a unui imobil compus din 97.516 mp teren şi clădire, având parter şi două etaje, garaj şi magazie, situat în Bucureşti.

Mihaela Cojocaru şi-a vândut apoi drepturile litigioase printr-un contract de cesiune a drepturilor către Horia Simu Şchiopu, iar în decembrie 2007 omul de afaceri a înregistrat la Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilierea Despăgubirilor dosarul, pentru a primi banii pentru terenul cu pricina. După numai o lună Comisia Centrală aprobă cererea lui Horia Simu Şchiopu prin care solicita ca dosarul său să fie analizat cu prioritate. În februarie 2008, dosarul a fost soluționat, iar Comisia Centrală pentru Stabilierea Despăgubirilor a emis titlul de despăgubire care i-a adus lui Simu Şchiopu suma de 55 de milioane de euro.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE