Home Lifestyle Descoperirea eminescologilor: Marele poet a avut un fiu cu o țărancă din...

Istorici pasionați de viața poetului național Mihai Eminescu susțin că au intrat în posesia unor documente care scot la iveală faptul că un funcționar public care a trăit în zona Botoșaniului este fiul nelegitim al marelui poet.

Fiul “Luceafărului” s-ar fi numit Mihai Lăzăreanu, în ciuda biografiei de până acum făcută de eminescologii care au susținut că poetul nu a lăsat în urma lui niciun urmaș, singurul copil pe care l-ar fi avut s-ar fi născut mort, în perioada mai – iunie 1880.

Noua teorie aparține unui cunoscut eminescolog, Augustin Z. N. Pop, care a luat urma fiului lui Eminescu cu un articol dintr-un ziar local din Botoșani, scrie ziarul Adevărul. Este vorba despre ediția din 1929, care comemora 40 de ani de la moartea poetului și prezenta un proces inedit, în care un funcționar botoșănean, pe numele său oficial Ilie Lăzăreanu, cerea instanței să primească numele de Mihai, așa cum i l-ar fi dat tatăl său, dar dintr-o greșeală ar fi fost scris altfel. La proces, ar fi existat și mărturia unui martor, avocatul Mănăstireanu, cel care ar fi copilărit cu fiul lui Eminescu și care a relatat cum venea tatăl natural al lui Lăzărescu în sat să se joace cu ei. O afecțiune paternă era vizibilă, a declarat martorul.

“Eram copil de 10-11 ani şi ieşeam pe toloaca satului Ipoteşti – Cucoreni, unde, cu copiii satului, jucam mingea-ţic. Tatăl reclamantului stătea în căsuţa boerescă din marginea pădurii, Ichim, iar peste drum stătea boierul Eminovici, bătrânul. Lăzăreanu era paznicul acestei păduri. Între noi se amesteca adesea şi juca mingea-ţic marele Mihai Eminescu sau, cum îi ziceam noi, copiii satului, ”cuconaşul Mihai”. Reclamantul era de 5 – 6 ani pe vremea aceea, pe la 1883 sau 1884, şi duduca Henrieta, sora lui Eminescu, venind să privească şi ea hârjoana noastră a tuturora, aducea de mânuţă pe fiul paznicului, reclamantul de azi, pe care-l dezmierda şi-l numea într-una Mihai, zicând că ea l-a botezat şi  ea i-a dat numele de Mihai, ca şi fratelui ei”, a declarat martorul, conform sursei de mai sus.

În cele din urmă, tânărul Lăzăreanu ar fi câștigat procesul. El ar fi trăit sub numele de Mihai Lăzăreanu până la vârsta de 67 de ani, când a murit. Declarațiile strânse de eminescologi arată că a avut o viață modestă și singuratică. A fost funcționar fiscal, a locuit în Botoșani, pe strada Lascăr Catargiu, la numărul 16, iar scriitorii care au mai cercetat acest aspect ar fi strâns mărturii potrivit cărora semăna la ochi, frunte și buze cu Mihai Eminescu, dar mai ales la fire. Ar fi trăit toată viața în burlăcie, fiind o fire meditativă și fără mulți prieteni.

Sunt și eminescologi care nu susțin această ipoteză din mai multe considerente. Cei mai mulți spun că avocatul Mănăstireanu ar fi dat acea declarație pentru a rămâne în istorie ca cel care l-a descoperit pe fiul natural al lui Eminescu. Mai există și argumentul conform căruia, în perioada în care avocatul povestește că venea Mihai Eminescu pentru a se juca cu fiul său, prin anii 1883 – 1884, poetul avea multă treabă ca ziarist la București, i se declanșa și boala mintală, iar apoi a fost și internat. Un alt aspect invocat este acela că, în anul 1876, când se bănuiește că a fost procreat Mihai Lăzăreanu, poetul a ajuns, într-adevăr, la Ipotești. Ar fi stat o săptămână la înmormântarea mamei sale, Raluca Eminovici, și nu ar fi avut dispoziție de aventuri, arată eminescologii citați de Adevărul.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE