Home Extern Descoperire URIAŞĂ! Misterul Mona Lisei, elucidat după cinci secole

Ceea ce a fost numit “misterul Mona Lisei”, vreme de aproape cinci secole, pare în sfârşit elucidat. Experţii din întreaga lume cred că au găsit cadavrul nobilei care a fost model pentru Da Vinci în ceea ce s-a dovedit a fi o capodoperă.

Zâmbetul ei enigmatic a cucerit milioane şi milioane de oameni, de-a lungul secolelor. Însă, marii iubitori de artă s-au întrebat ce s-a întâmplat cu Lisa Gherardini del Giocondo şi unde se odihneşte aceasta.

Acum, majoritatea istoricilor sunt de acord cu ultima descoperire a experţilor care prezintă cadavrul Mona Lisei îngropat sub altarul unei mănăstiri abandonate din Florenţa, Italia.

Rămăşiţele au fost testate, iar toate indiciile duc la concluzia că este într-adevăr Lisa Gherardini del Giocondo, cea care a fost cea de-a treia soţie a unui negustor de mătase, extrem de bogat, din zona Florenţa. Numele acestuia a fost Francesco del Giocondo iar, după moartea lui, Lisa a trăit alături de fiica ei, Marietta, o călugăriţă.

Pentru a ajunge la acel mormânt, experţii au făcut o anchetă demnă de Codul lui Da Vinci. Arhiologii au fost conduşi de către detectivul Silvano Vinceti. Cercetările acestuia au condus spre mănăstirea Sant’Orsola, conform Daily Mail.

S-a folosit carbon-14 pentru a se stabili istoria acelor rămăşiţe, iar rezultatul arată că acestea sunt din anul morţii Lisei Gherardini, 1542. Aceasta avea 63 de ani când a murit. Tradiţia vremii spune că numai femeilor bogate, în afară de călugăriţe, li se ofereau morminte în mănăstire.

Din păcate, au fost găsite puţine rămăşiţe şi mai nimic din craniu, ca să se poată face reconstrucţia facială a enigmaticului model din tabloul renascentist.

Specialiştii au încercat să facă comparaţia ADN cu rămăşiţele fiilor acesteia, Bartolomeo şi Piero, găsite tot într-un lăcaş de cult, în biserica din Santissima Annunziata. Dar, din cauza inundaţiilor, au fost mult prea fragmentate pentru a se putea recolta suficient ADN pentru teste comparative. Însă, voci avizate spune că, în curând, tehnologia va permite o confirmare 100%.

În fiecare an, aproape şase milioane de oameni vizitează Muzeul Luvru din Paris pentru a vedea celebru portret al lui Leonardo Da Vinci.

Au existat controverse şi pe marginea adevăratei identităţi a femeii căruia celebrul pictor i-a realizat portretul. Acestea au fost spulberate când a fost găsită o notă scrisă de un funcţionar din guvernul italian, pe numele său Agostino Vespucci, care, în anul 1503, o identifica pe Lisa del Giocondo ca subiect al picturii. În zilele de astăzi, capodopera este numită “Mona Lisa” sau “La Gioconda”.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE