Home Social Despăgubire record. Cât a primit o femeie în urma unui accident rutier

Sursa Foto: romaniatv.net

O tânără din Piatra Neamț poate primi cea mai mare despăgubire din istoria accidentelor rutiere după ce a câştigat pe fond procesul cu o firmă de asigurare căreia i-a cerut daune de peste 3,5 milioane de euro.

Femeia, de profesie medic veterinar, a fost grav rănită şi a rămas parţial paralizată în urma unui accident rutier produs în 2009.

Şoferul vinovat a fost chiar o rudă apropiată a tinerei şi a fost pus sub acuzare pentru vătămare corporală din culpă. Femeia a obţinut iniţial şi o decizie care îi dădea dreptul să execute silit firma de asigurare.

Deocamdată decizia nu este definitivă, dar dacă instanţa de apel confirmă hotărârea luată pe fond, vom avea de-a face cu cea mai mare despăgubire de acest tip din istoria asigurărilor în România, scrie Libertatea.

Până acum, cel mai cunoscut caz de daune morale este cel în care CNADNR a plătit unei tinere rămase fără mână, 1 milion de euro.

Așa că pentru asigurători, sumele pe care le plătesc sub titlul de daune morale au devenit un adevărat blestem. Ei au ajuns să plătească în fiecare an peste 120 de milioane de euro, iar unele din societăţi riscă să falimenteze din această cauză.

De altfel, companiile de asigurări din România au și inițiat un ghid prin care susțin că statul ar urma să stabilească valoarea unui punct de traumă. Ei propun ca acest punct să ajungă la 3 salarii minime pe economie, adică în jur de 3.000 de lei.

Potrivit acestui ghid, o mână ruptă ar reprezenta 10 puncte, iar dacă este amputată, 70. O coastă rupta a fost evaluată la 5 puncte, iar daca victima are un picior rupt primește 15 puncte de traumă. Cele mai multe puncte, 200, sunt oferite victimelor în stare vegetativă.

După acest plan, companiile de asigurări vor să limiteze despăguburile la maximum 600.000 de lei.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE