Home Eveniment Despre invidie, viclenie şi minciună în Pastorala de Crăciun a Patriarhului Daniel

Sursa Foto: Patriarhia.ro

Patriarhul Daniel transmite în Pastorala de Crăciun un mesaj despre “patimile egosite” care produc tulburare în suflet, ceea ce se răsfrânge şi asupra relaţiilor dintre oameni.

Şeful Bisericii Ortodoxe vorbeşte şi despre “darul păcii de Crăciun”, bucuria Naşterii Domnului pe care trebuie să o împărţim cu cei săraci şi bolnavi, oferind daruri spirituale, dar şi materiale.

Patriarhul face o comparaţie între inteligenţa umană, stăpânită de invidie, viclenie sau minciună şi inteligenţa “curată”, care vine de la Dumnezeu.

“Sfinții Părinți ai Bisericii învață că patimile egoiste ca: lăcomia sau iubirea obsesivă de avere, de putere și plăcere și altele asemănătoare produc în suflet tulburare, iar această tulburare se răsfrânge apoi în relațiile dintre oameni, care devin tensionate, conflictuale și chiar violente, mai ales din cauza nedreptăților și suferințelor create de lăcomie. Când inteligența umană este stăpânită de patimile egoiste ale invidiei, vicleniei și minciunii, ea produce în suflet și în societate dezordine și multe răutăți, în schimb înțelepciunea care vine de la Dumnezeu este ‘curată, apoi pașnică, îngăduitoare, ascultătoare, plină de milă și de roade bune, neîndoielnică și nefățarnică. Și roada dreptății se seamănă întru pace de cei ce lucrează pacea’ (Iacob 3, 17-18)”, afirmă Patriarhul Daniel

Acesta vorbeşte despre o “criză spirituală și morală” a creştinilor, iar Biserica, împreună cu familia, cu școala și cu alte instituții abilitate, “trebuie să dezvolte o cultură a respectului reciproc și a reconcilierii, în locul urii, al învrăjbirii și al violenței prezente în lumea de azi”.

“Astăzi, când crește violența verbală și fizică în familie, în școală, în societate și se înmulțesc conflictele militare și terorismul în multe părți ale lumii, când mulți oameni, fiindcă nu mai au pace și bucurie în suflet, caută fericirea în alcoolism ori în consumul de droguri, iar alții ca să scape de depresie și deznădejde se sinucid, activitatea educațională, pastorală și social-filantropică a Bisericii trebuie intensificată”, mai spune Patriarhul.

Ţinând cont de aceste perspective, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat 2016 “An omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox”

Şeful BOR aminteşte şi despre oamenii cu nevoi alături de care trebuie să fim.

“Darul păcii și al bucuriei sărbătorii Nașterii Domnului Hristos trebuie împărtășit, prin rugăciune și daruri spirituale și materiale, mai ales în aceste zile, copiilor orfani, bătrânilor singuri, oamenilor săraci, familiilor îndoliate și întristate, bolnavilor și tuturor celor necăjiți și neajutorați. Astfel, pacea și bucuria îngerilor și păstorilor de la Betleem vor lumina sufletele și chipurile oamenilor care simt că semenii lor cu suflet bun și generos devin mâinile iubirii milostive a lui Hristos către toți oamenii defavorizați, aflați în nevoi sau în dificultate”, este mesajul Înalt Prea Sfinţitului.

Patriarhul Daniel îşi încheie mesajul cu “doriri de sănătate și mântuire, pace și bucurie, dimpreună cu urarea tradițională: La mulți ani!”.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE