Home Eveniment Dezvăluire șoc după incendiul care a distrus clubul Bamboo. Ce s-a aflat

Bamboo
Sursa Foto: ISU București Ilfov

Clubul Bamboo, distrus de flăcări în urma unui incendiu în noaptea de vineri spre sâmbătă, nu avea autorizație de funcționare emisă de autorități.

Totul a ieșit la iveală însă abia după ce flăcările au distrus clubul, punând în pericol viețile a sute de tineri.

Nu avea autorizație de funcționare și nu avea autorizația de construire receptionată. Nu cred că a avut vreodată actele în regulă, a afirmat viceprimarul sectorului 2, Dan Cristian Popescu, pentru Digi 24.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat că s-au făcut mai multe controale în clubul Bamboo, încă din 2009, ultimul având loc în luna noiembrie anul trecut, potrivit Agerpres.

Pot să vă confirm că s-au făcut verificări, s-au făcut controale începând din 2009, de când avem informaţii că s-a eliberat un aviz de securitate la incendiu, controale care au fost intensificate şi după evenimentul Colectiv. În prezent sunt acele verificări. Au considerat că nu le pot face decât specialiştii, cei care aplică legea, motiv pentru care noi nu am ieşit în spaţiu public cu informaţii, a declarat ministrul de Interne, la Digi24.

Unitatea funcționa în baza unei declarații pe propria răspundere, dată de patronii clubului, spun autoritățile.

Cum a fost posibil acest lucru? După tragedia din Colectiv, legea a fost schimbată, astfel încât o astfel de declarație să nu mai fie suficientă pentru unitățile de alimentație publică.

Numărul celor care se aflau în această situație era însă foarte mare, așa că termenul până la care ar fi trebuit să își pună actele în ordine a fost prelungit de guvernul tehnocrat, termenul limită fiind 30 iunie 2017.

Până atunci, lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu se constată, se consemnează de către inspectorii de prevenire, care fac respectivele controale, dar, potrivit unei hotărâri date de Guvernul Cioloș, nu se şi sancţionează constatarea lipsei acestei autorizaţii, spun cei de la ISU.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Funcţionarea unui obiectiv fără deţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu se realizează cu răspunderea exclusivă a beneficiarului, acesta având obligaţia de a-şi obţine acest document până la finalul lunii iunie 2017, arată cei de la ISU.

Clubul funcționa în baza unui aviz de securitate la incendiu emis în 2009, au precizat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti – Ilfov.

Purtătorul de cuvânt ISU, Daniel Vasile, a adăugat că deficienţele constatate de pompieri în cursul controalelor nu se încadrau în categoria celor care ar fi putut determina închiderea şi suspendarea activităţii clubului.

Pe 25 mai 2015 – au fost aplicate 2 amenzi, în cuantum de 5.500 lei, pentru exploatarea necorespunzătoare a instalaţiei electrice şi lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu; 13 – 20 noiembrie 2015 – au fost aplicate 2 amenzi în cuantum de 15.000 lei pentru exploatarea necorespunzătoare a instalaţiei electrice şi lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu; în noiembrie 2016 – a fost aplicată o amendă în cuantum de 2.500 lei pentru blocarea căilor de evacuare, precizează ISU Bucureşti-Ilfov.

Jurnalistul Cătălin Tolontan îi contrazice însă pe cei de la ISU. Aceste susține că, în baza aceleiași legi invocate, echipele de control puteau dispune închiderea clubului.

Legea 33/2016, la care fac referire pompierii, spune într-adevăr în paragraful 4(2) că ”pînă la obținerea autorizației de securitate incendiu, răspunderea exclusivă în ceea ce priveşte funcţionarea construcţiilor şi amenajărilor din punctul de vedere al asigurării cerinţei de securitate la incendiu revine beneficiarilor investiţiilor”. Numai că, un paragraf mai jos, în 4(3), legea precizează clar: Excepţia prevăzută la alin. (41) nu se aplică în situaţiile în care se constată încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu care impune oprirea funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor”, susține Tolontan pe blogul său

Oficialii clubului Bamboo depuseseră documente pentru a intra în legalitate și a obține autorizaţia de funcţionare, însă dosarul era incomplet, lipsind autorizaţia de construire recepţionată.

În fiecare an se reautorizează, se obţine autorizaţia de funcţionare în baza unui set de acte. Depuseseră dosarul, dar incomplet. (…) În acest an au depus din nou dosarul, dar incomplet. Din fericire, se pare că aveau planul acesta de acţiune la incendiu, de evacuare, vizat de ISU. Am văzut că nu au fost victime. Probabil a contat şi chestia aceasta. Dar nu aveau alte acte, cum ar fi autorizaţia de construire recepţionată, a explicat viceprimarul sectorului 2, Dan Cristian Popescu

Dan Cristian Popescu a mai declarat că pentru acelaşi motiv, al dosarului incomplet în vederea obţinerii autorizaţiei de funcţionare, anul trecut, reprezentanţii Primăriei au amendat clubul respectiv.

În replică, avocații clubului Bamboo susțin că există suspiciuni în ceea ce priveşte lipsa vreunui document şi că societatea deţinea toate documentele necesare funcţionării şi autorizării.

Toate lucrările sunt întocmite conform prevederilor legale, conform normativelor cerute de pompieri în proporţie de 100%. Sunt documente în acest sens care pot dovedi, a spus avocatul Anca Dumitru.

Un alt avocat, Dumitru Bădrăgan, a subliniat că se poate constat şi faptul că în Clubul Bamboo au fost respectate toate normativele privind căile de acces şi de evacuare.

Dacă veţi urmări, veţi constata faptul că din fericire clubul a respectat toate obligaţiile legale în ceea ce priveşte căile de acces şi evacuare, astfel încât până la momentul la care au sosit pompierii, clienţii erau evacuaţi din incinta clubului, au fost respectate planul de evacuare şi, de asemenea, toate dotările privind evacuarea au fost funcţionale. Nu avem situaţii ca în alte cazuri nefericite în care persoane să nu fi putut părăsi clubul. Existau hidrofoare, existau extinctoare, toate au funcţionat, a spus Bădrăgan, citat de Agerpres.

Un incendiu puternic a distrus complet în noaptea de vineri spre sâmbătă clubul Bamboo, situat în Capitală. 44 de persoane au avut nevoie de îngrijiri, în cea mai mare parte fiind tineri care s-au intoxicat cu fum.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE