Home Eveniment DNA cere aviz de la Klaus Iohannis pentru anchetarea a trei foşti...

DNA eliberarea condiţionată, bombonica, medici oncologi, dan straja
Sursa Foto: Digi 24

Procurorii DNA au cerut miercuri aviz de la preşedintele Klaus Iohannis pentru anchetarea a trei foşti miniştri, suspectaţi că ar avea legătură cu fraudele anchetate în dosarul Microsoft 2.

Este vorba despre Dan Nica, ministru al comunicațiilor și tehnologiei informației în perioada 2000 – iulie 2004, Adriana Ţicău, secretar de stat la Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației în perioada 2003 – iunie 2004, respectiv de ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației în perioada iulie – decembrie 2004, şi Alexandru Athanasiu, ministru al educației și cercetării în perioada 2003-2005.

Toţi cei trei sunt acuzaţi de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Dan Nica este acuzat că a inițiat și a susținut proiectele Hotărârilor de Guvern prin care s-a aprobat încheierea, între Guvernul României și Fujitsu Siemens Computers GmbH, a contractului comercial de închiriere de licențe referitor la produsele Microsoft.

În acest sens s-a invocat, în mod nereal, calitatea Fujitsu Siemens Computers de unic distribuitor pentru aceste produse, astfel încât respectiva firmă să fie favorizată prin evitarea organizării unei licitații publice. Astfel, prin activitatea sa, Dan Nica ar fi cauzat, pe de o parte –un prejudiciu în valoare totală de 47.594.843,88 USD în dauna statului, iar pe de altă parte – un folos patrimonial necuvenit, în același cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH, arată DNA.

Adriana Ţicău este acuzată de nereguli privind încheierea unor contracte, atât în calitatea de ministru, cât şi în perioada în care era secretar de stat la Comunicaţii. 

– a determinat încheierea contractului cadru de licențiere Microsoft în condiții defavorabile pentru Guvernul României, invocându-se în mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens GmbH Austria, iar în acest sens a semnat Nota de fundamentare la Hotărârea de Guvern nr.1473/11.12.2003,
– a inițiat și susținut proiectul Hotărârii de Guvern nr.1778/21.10.2004, prin care s-a aprobat extinderea contractului comercial de închiriere de licențe încheiat la data de 15.04.2004 între Guvernul României și Fujitsu Siemens Computers GmbH și pentru produsele educaționale Microsoft, fără a exista un necesar fundamentat. În această modalitate, Țicău Silvia Adriana ar fi cauzat, pe de o parte – un prejudiciu în valoare totală de 66.965.343,88 USD în dauna statului, iar pe de altă parte – un folos patrimonial necuvenit, în același cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH, susţin procurorii.

În ceea ce îl priveşte pe Alexandru Athanasiu, acesta ar fi aprobat extinderea contractului comercial de închiriere de licențe încheiat la data de 15.04.2004 între Guvernul României și Fujitsu Siemens Computers GmbH și pentru produsele educaționale Microsoft, fără a exista un necesar fundamentat.

În această modalitate Athanasiu Alexandru ar fi cauzat, pe de o parte – un prejudiciu în valoare totală de 19.370.500 USD în dauna statului, iar pe de altă parte – un folos patrimonial necuvenit, în același cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH, arată DNA.

Procurorii au cerut luni şi urmărirea penală a deputatului Eugen Bejinariu, ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului în perioada 2003-2004. Bejinariu este acuzat de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, în perioada în care a deținut funcția ministerială.

La începutul acestei săptămâni, DNA a pus sub acuzare şi primele persoane, în acest dosar, şi a făcut public prejudiciul uriaş care ar fi fost cauzat statului.

Tunul URIAŞ din dosarul Microsoft II. Zeci de milioane de euro, furate de la stat; foşti miniştri suspectaţi în dosar

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE