Home Economic DOCUMENT: Cum vrea Ponta să oprească tăierile ilegale

Sursa Foto: Ministerul Mediului

Ministerul Mediului a publicat proiectele ordonanțelor de Guvern prin care Executivul vrea să țină sub control tăierile ilegale. Este vorba despre actul normativ care suspendă exportul de material lemnos până la sfârșitul lui august, precum și un alt document care reglementează monitorizarea exporturilor și a livrărilor intracomunitare de materiale lemnoase.

Ordonanța care interzice temporar exportul pleacă de la premisa că mai bine de 8 milioane de metri cubi de lemn sunt tăiați și vânduți ilegal, conform datelor statistice.

Conform datelor deţinute de Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice – Serviciul Inventarul Forestier Naţional, suprafaţa defrişată în perioada 2003- 2005 a fost de 32.600 ha, iar volumul de lemn recoltat din păduri în intervalul 2008-2014 este estimat la o medie anuală de 26,7 milioane m³, în timp ce din datele Institutului Naţional de Statistică reiese faptul că volumul de masă lemnoasă autorizat şi recoltat în acelaşi interval de timp este de aprox. 18 milioane m³ pe an, În baza cifrelor de mai sus rezultă faptul că volumul de masă lemnoasă nefiscalizată este de aproximativ 8,7 milioane m³ implicând pierderi majore la bugetul de stat, simultan cu fragilizarea ecosistemelor naturale şi aducând atingere dreptului la un mediu natural sănătos, se arată în document

Al doilea proiect prevede ca exporturile intra-comunitare de materiale lemnoase să fie însoțite de o licență de supraveghere.

“În vederea monitorizării exporturilor și a livrărilor intra-comunitare de materiale lemnoase, sub formă de bușteni, cherestele și lemn de foc încadrate la pozițiile tarifare 4401, 4403 și 4407 și care sunt condiționate de prezentarea avizului de însoțire a materialelor lemnoase, se instituie licența de supraveghere în scop statistic. În termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe, orice operațiune de export și livrare intra-comunitară trebuie să fie însoțită de Licență”, se arată în nota de fundamentare a actului normativ.

Llicența se va emite pentru fiecare operațiune de export sau de livrare intra-comunitară. Verificarea respectării acestor obligații revine Ministerului Finanțelor Publice, Ministerului Administrației și Internelor și Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, se arată în document.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE