Home Eveniment Doru Boştină, avocatul marilor afacerişti, are mari probleme penale

Sursa Foto: business24.ro

Avocatul Doru Boştină e astăzi vizat de o anchetă de amploare desfăşurată de Poliţia Română. Acuzaţiile în acest dosar sunt de evaziune fiscală în domeniul IT şi al consultanţei, prejudiciul calculat până acum fiind de un milion de euro.

“Cei în cauză s-ar fi sustras de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale prin evidenţierea în actele contabile sau în alte documente legale a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive” – se arată într-un comunicat IGPR.

Modul de operare în acest caz pare a fi unul clasic, mulţi bani ar fi venit din consultanţă, nu ar fi fost înregistraţi şi au fost introduşi într-un circuit al facturilor fictive.

Doru Boştină deţine o prestigioasă casă de avocatură. Astăzi, descinderi având loc şi în aceste birouri, dar şi în reşedinţa avocatului din Corbeanca.

Cine este Doru Cătălin Boştină

Avocatul de succes apare în ultimii ani în mai multe dosare penale, fie ca inculpat, fie ca denunţător. Are deja o condamnare, deşi nu e definitivă, de trei ani de închisoare cu suspendare pentru că şi-ar fi traficat influenţa în favoarea omului de afaceri Gruia Stoica. De profesie avocat, Boştină a ştiut să se apere şi când a ajuns de cealaltă parte a legii. A avut colaborări cu anchetorii, astfel încât a putut beneficia de înjumătăţirea pedepsei. Însă, este neclar cum încă nu a fost exclus din Baroul Bucureşti, fiind condamnat în primă instanţă.

Boştină i-a ajutat pe procurorii DNA să construiască dosarul Microsoft. Prin casa lui de avocatură s-au încheiat mai multe contracte de furnizare de licenţe între Fujitsu România şi Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiilor. Din declaraţiile lui, depuse la dosar, reiese că a fost plătit regeşte, a intrat în contact cu demnitari şi ar fi fost folosit de aceştia pentru a se trage sforile în sistem, astfel încât comisioanele să ajungă la persoane cheie.

“Domnul ministru Gabriel Sandu mi-a comunicat la această întâlnire că el poate rezolva aceste probleme cu condiţia să fie plătit şi el, aşa cum ne plăteşte pe noi avocaţii firma Bell Communications Ltd, respectiv cu suma de 1.800.000 USD. Practic, a pretins suma de 1.800.000 USD pentru a promova HG şi a ignora neconcordanţele din procesele verbale, solicitându-mi să transmit pretenţiile sale reprezentanţilor Fujitsu Siemens România” – era declaraţia lui Boştină dată în faţa procurorilor DNA, depusă ulterior la dosarul care a fost trimis în faţa Parlamentului, pentru avizarea cererilor de începere a urmăririlor penale.

 Denunţurile lui Doru Boştină, Claudiu Florică sau Dinu Pescariu au dus la deschiderea unuia dintre cele mai ample dosare de corupţie, dosarul Microsoft, în care sunt cercetaţi demnitari şi oameni de afaceri. Unii dintre inculpaţi au fost şi arestaţi preventiv, printre aceştia: Gabriel Sandu, Gheorghe Ştefan “Pinalti”, Dumitru Nicolae “Niro” sau Dorin Cocoş.

Astăzi, Doru Boştină, avocatul marilor afacerişti, ar putea fi reţinut.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE