Home Eveniment VIDEO: Două TONE de cocaină, găsite într-un vas din Portul Constanţa. Captura...

Sursa Foto: Politia Romana via Facebook

O captură record au făcut poliţiştii în Portul Constanţa. Într-un vas care a ajuns în Marea Neagră tocmai din Columbia, au fost găsite aproape două tone şi jumătate de cocaină. Jumătate din această cantitate a fost adusă la sediul DIICOT Bucureşti, unde şeful instituţiei a susţinut o conferinţă de presă, împreună cu reprezentantul Poliţiei.

Drogurile au o puritate ridicată. Dacă ar fi ajuns pe piaţa neagră, se estimează că ar fi valorat peste 625 de milioane de euro.

Este cea mai mare captură de stupefiante de mare risc făcută de către autorităţile din România. Transportul la Bucureşti a fost făcut sub pază armată.

Sunt informaţii că drogurile din America de Sud ar fi trebuit să ajungă pe piaţa din Europa de Vest. Liderii grupării sunt patru cetăţeni lituanieni şi un columbian, care au fost arestaţi de către judecătorii Tribunalului Bucureşti.

cocaina politia romana diicot

Sursa foto: Politia Romana via Facebook

Ei au încercat să disimuleze că fac un transport de banane şi au închiriat în Eforie Sud un depozit, unde au fost surprinşi în flagrant, când depozitau drogurile.

Comunicatul DIICOT:

  În cauză, există suspiciunea rezonabilă  că  în perioada aprilie – iunie 2016, inculpatul Mimoun Kaabouni împreună cu inculpații Narvaez Ramon Diego, cetățean columbian și cu Mikailionis Nerijus, Laurincikas Audrius, Gaidamavicius Vygantas și Miceika Tadas, cetățenii lituanieni, au inițiat și constituit un grup infracțional organizat, pe care ulterior l-au și sprijinit prin acțiuni distincte, în scopul săvârșirii de infracțiuni de trafic internațional de droguri de mare risc (efectuarea de transporturi de mari cantități de cocaină din Columbia în Europa de Vest, cu tranzitarea teritoriului României) și trafic intern de droguri de mare risc (extragerea, deținerea și manevrarea drogurilor respective, pe teritoriul României, în vederea transportării ulterioare a acestora în țări din Europa de Vest). Astfel, în perioada aprilie – iunie a anului 2016, împreună cu inculpații anterior menționați, au introdus în România, prin Portul Constanța, fără drept, cantitatea de aproximativ 2500  kilograme cocaină, prin disimularea acestor droguri în spații special amenajate ale unor containere (introduse în România prin utilizarea, ca paravan, a unor operațiuni de import – export de aproximativ 320 tone banane din Columbia în România). Tot astfel, în perioada 21.06.2016 – 29.06.2016, activitatea infracțională a inculpatului Mimoun Kaabouni a continuat, în sensul că, împreună cu inculpații Narvaez Ramon Diego, Mikailionis Nerijus, Laurincikas Audrius, Gaidamavicius Vygantas și Miceika Tadas au încercat să scoată din România, fără drept, cantitatea totală de aproximativ 2500  kilograme cocaină provenită din Columbia, droguri ce urmau a fi direcționate către Europa de Vest.

    Pentru extragerea drogurilor, inculpaţii au închiriat  un depozit pe raza localităţii  Eforie Sud, desfăşurând aceste activităţi la data de 27/06.2016 şi  la data de  29.06.2016 , orele 20:00, moment în care procurorii D.I.I.C.O.T. împreună cu ofițeri din cadrul DCCO au descins la acest imobil procedându-se astfel  la constatarea în flagrant a infracțiunilor de trafic internațional de droguri de mare risc și trafic intern de droguri de mare risc.

    În paralel, în data de 29.06.2016, inculpatul Mimoun Kaabouni zis „Rocky” a fost reținut de către autoritățile spaniole în timp ce încerca să părăsească teritoriul Spaniei, pe aeroportul din Malaga, în vederea soluționării propunerii de arestare preventivă formulate de către procurorii D.I.I.C.O.T.

    Valoarea de piață a drogurilor este de aproximativ 625.000.000 de euro.

     Faţă de inculpaţii Narvaez Ramon Diego, Mikailionis Nerijus, Laurincikas Aurius, Gaidamavicius Vygantas şi Miceika Tadas,  Tribunalul Bucureşti a dispus măsura arestării preventive pentru o perioadă de 30 de zile.

    Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

    Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul A.N.A.F. – Direcția Generală Antifraudă Fiscală,  Direcția Generală a Vămilor, Poliția de Frontieră Română, D.G.I.A. și M.A.E.

    În plan internațional, s-a beneficiat de suportul de specialitate al S.U.A.-D.E.A. și Spania – Guardia Civil.

    Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE