Home Ştirile zilei Dragnea află vineri sentința în dosarul Referendumului. DNA a cerut condamnarea la...

Dragnea
Sursa Foto: PSD

Curtea Supremă va da vineri sentinţa în dosarul în care Liviu Dragnea este acuzat de fraudarea referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu, în 2012. Pronunțarea fusese stabilită inițial pentru miercuri, 6 mai, însă judecătorii au decis amânarea verdictului.

Procurorii au cerut închisoare cu executare pentru Dragnea, fără a exprima însă şi un cuantum al pedepsei. Ministrul Dezvoltării și-a susținut în cotinuare nevinovăția, cu o zi înaintea sentinței.

“Am emoţii pentru ziua de mâine. Este firesc. În primul rând pentru faptul că, în continuare, eu cred cu tărie în nevinovăţia mea şi de asemenea, cred că dacă, Doamne fereşte, este o altfel de decizie, se poate genera un precedent periculos pentru că în momentul acela nimeni nu va mai avea curaj să mai facă o campanie electorală. Aşa cum am aşteptat doi ani şi jumătate şi m-am abţinut de la comentarii, mai stau până mâine şi, după decizia de mâine, o să spun”, a declarat Liviu Dragnea la Craiova, citat de AGERPRES.

Miercuri, președintele executiv al PSD a declarat că  va demisiona din toate funcțiile pe care le deține dacă va fi condamnat în dosarul ‘Referendumul’.

Dragnea este acuzat de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, folosirea influenţei sau autorităţii de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, instigare la violarea secretului votului şi instigare la promisiunea, oferirea sau darea de bani în scopul de a determina alegătorul să voteze.  Pentru toate acestea, Dragnea riscă închisoare de la 1 la 5 ani.

Potrivit DNA, în calitate de secretar general al PSD, Liviu Dragnea, cu ocazia organizării şi desfăşurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală necuvenite pentru alianţa politică din care făcea parte formaţiunea reprezentată de inculpat, şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale.

Premierul Victor Ponta a fost audiat şi el în acest dosar, pe 11 martie. El a afirmat în faţa instanţei că PSD a avut un sistem de verificare de la alegerile prezidenţiale din 2009, deoarece şi PDL folosea acelaşi model. Sistemul verifica doar prezenţa la vot, nu şi modul în care îşi exprimă oamenii opţiunea, a afirmat Ponta. Premierul a recunoscut că în ziua referendumului au fost trimise SMS-uri, dar care conţineau exclusiv îndemnuri la vot.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE