Home Politică Drapelul secuiesc a devenit oficial steagul judeţului Harghita. Un însemn care să...

Sursa Foto: HVIM via Facebook

Consiliul Judeţean Harghita a votat vineri, cu majoritate de voturi, drapelul secuiesc ca steag al judeţului şi nu a fost de acord ca un simbol care să-i reprezinte pe români să fie prezent pe steag, anunţă AGERPRES.

Proiectul de hotărâre, iniţiat de preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a propus cinci variante de steag, prima dintre acestea fiind chiar steagul secuiesc, aprobat ca steag al judeţului Harghita în 2009. Pe celelalte patru variante se regăseau culorile albastru şi auriu, de pe steagul secuiesc, şi/sau simbolurile de pe acesta, respectiv luna şi steaua cu opt raze.

Consilierul judeţean liberal Ion Proca a depus un amendament la acest proiect şi a solicitat aplicarea simbolului frunzei de stejar, care să-i reprezinte pe românii din judeţ, întrucât ‘aceasta este o frunză-simbol, cu rădăcini în cultura, istoria şi spiritualitatea neamului românesc’.

Stejarul este unul dintre cei mai importanţi arbori sacri la români. El ocupă un loc important în viaţa şi spiritualitatea poporului român, fiind considerat un arbore totemic. Vechii locuitori ai patriei noastre îşi puneau, de cele mai multe ori, aşezările lor sub pavăza acestui copac mitic, se arăta în amendamentul propus.

Amendamentul consilierului liberal a fost respins la vot şi a fost supus aprobării proiectul iniţial propus de preşedintele CJ, Borboly Csaba. Cei 21 de consilieri UDMR şi trei de la PPMT au votat prima variantă, respectiv steagul secuiesc, în vreme ce consilierii USL au votat împotrivă, iar consilierii Partidului Civic Maghiar (PCM) s-au abţinut.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Borboly Csaba, a declarat că acest steag îi reprezintă pe toţi locuitorii judeţului Harghita, ca răspuns la acuzaţiile că românii nu se simt reprezentaţi de acest steag.

A fost votat un steag cu majoritate de voturi care are simboluri care reprezintă toate comunităţile care trăiesc în judeţul Harghita, a declarat acesta.

Steagul secuiesc a fost arborat vineri, imediat după votul favorabil dat de consilierii judeţeni.

Steagul de culoare albastră, pe care se află o dungă aurie, alături de steaua în opt colţuri şi luna, a fost votat în 2008 ca steag al viitorului ţinut secuiesc de Consiliul Naţional Secuiesc, organizaţie care luptă pentru autonomia teritorială a zonei, scrie Agerpres.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE