Home Eveniment Efectul BREXIT. Ţările unde se naşte revolta ieşirii din Uniunea Europeană

Ieşirea Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irladei de Nord din UE, după o istorie de 43 de ani, aruncă comunitatea în aer.

Liderul BREXIT în UK lansează provocări către alte ţări din blocul european să le preia exemplul. Cu un discurs efervescent naţionalist, vorbeşte chiar despre prăbuşirea Uniunii Europene şi se adresează direct unor ţări europene.

“Ar putea urma DEXIT, o majoritate din Danemarca este acolo în favoarea ieşirii din UE, poate urma Suedia, Olanda şi chiar Italia. Iată că UE pare că se prăbuşeşte. Sunt ţări prietene, dar fără steaguri, fără imn şi fără aceşti preşedinţi inutili”, spune Nigel Farage.

Liderul eurosceptic lansează şi provocarea pentru un nou guvern la Londra, şi îl numeşte un Guvern BREXIT.

“Uniuniea se prăbuşeşte, avem şansa să ne alăturam lumii globale. Să începem să ne gândim la viitorul nostru la scară globală. 23 iunie ar trebui declarată zi libera, pentru a o declara ziua independenţei”, mai declară acesta, triumfător.

Primele rezultate în urma referendumului privind rămânerea Marii Britanii în UE

Primul lider european care a vorbit vineri despre un nou referendum este Marine Le Pen, din Franţa, şefa partidul de extremă-dreapta francez Frontul Național

“Victoria libertății! Așa cum cer de ani de zile, acum trebuie organizat un referendum similar în Franța și în celelalte țări din Uniunea Europeană”, a scris Le Pen, pe contul său de Twitter.

Tot un reprezentant al aripii de extremă dreapta a ieşit în faţă cu declaraţie de referendum şi în Italia.

“Bravo pentru curajul cetățenilor liberi! Inima, creierul și mândria au învins minciunile, amenințările și șantajul. Mulțumim, Marea Britanie. Acum este rândul nostru”, a scris Matteo Salvini, liderul partidului Liga Nordului, pe contul său de Facebook.

Deocamdată, din Germania, prima voce care s-a auzit a fost cea a ministrul de externe german Frank-Walter Steinmeier, care a declara că votul Marii Britanii reprezintă o zi tristă pentru Europa.

Unda de şoc BREXIT se resimte în toată Uniunea Europeană. Preşedinte Consiliului European, polonezul Donald Tusk, face apel însă la unire şi vorbeşte acum despre 27 de ţări ale UE, în loc de 28, câte erau înainte de refendumul din 23 iunie. Totuşi, acesta precizează că imigranţii din UK nu vor suferi brusc în urma deciziei luate de britanici şi face apel la calm.

Este greu să prezicem toate consecinţele, nu este momentul pentru reacţii isterice, suntem pregatiţi şi pentru acest scenariu negativ. Astăzi, în numele celor 27 de ţări, vă vom spune că suntem hotărâţi să rămânem uniţi. Vreau să vă asigur că nu va exista un vid legislativ, până când Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană, legea europeană se va aplica în continuare în Regat şi este vorba aici şi despre drepturi şi obligaţii. Toate sunt menţionate în mod clar în tratate. Îmi aduc aminte de ceea ce mi-a spus tatăl meu: “Ceea ce nu te ucide, te face mai puternic” – a anunţat Tusk.

Preşedintele Consiliului European a anunţat că va exista o întâlnire informală a liderilor celor 27 de ţări care au mai rămas în Uniunea Europeană.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE