Home Eveniment Elena Udrea, urmărită penal în dosarul creditelor ilegale de la BRD

Elena Udrea este urmărită penal în dosarul privind creditul contractat de la BRD, în care este acuzată de complicitate la abuz în serviciu.

Potrivit procurorilor, fostul ministru al Turismului a girat împrumutul cu un teren supraevaluat după care nici nu a mai plătit ratele, transferând creditul unei alte persoane.

Cu referire la infracțiunile reținute în sarcina suspectei Udrea Elena Gabriela, în perioada sus menționată, aceasta a solicitat directorului Popa Sorin Mihai acordarea unui credit în valoare de 3.280.000 de euro, în regim Private Banking (client privilegiat), fără să fi urmat procedura obișnuită a negocierii condițiilor de finanțare cu persoanele aflate în subordinea directorului, a pus la dispoziția băncii un raport supraevaluat a terenurilor pe care trebuia instituită ipoteca, a solicitat cedarea creditului prin novație către o altă persoană, în condițiile în care cunoștea că persoana respectivă nu are posibilitatea să achite obligațiile rezultate din contractul de credit, în sensul că nu avea bunurile necesare cu care să garanteze achitarea întregului credit, arată un comunicat al DNA.

În același dosar este pus sub urmărire penală și fostul vicepreședinte al BRD, Sorin Popa care a acceptat toate solicitările Elenei Udrea.

În perioada 2007- 2010, suspectul Popa Sorin Mihai, în calitate de director general adjunct al unei bănci, și-a îndeplinit cu rea – credință atribuțiile de serviciu, prin aceea că a acordat clientului Udrea Elena Gabriela o serie de derogări care au condus la prejudicierea băncii. Prejudiciul în dauna băncii a fost determinat de neîncasarea sumelor datorate cu titlu de dobândă sau comision și prin neexecutarea garanțiilor la momentul la care creditul putea fi declarat scadent anticipat (practic a amânat declararea creditului ca neperformant și a privat banca de posibilitatea recuperării creanței din executarea garanțiilor). De asemenea, a permis scoaterea bunurilor debitorului Udrea Elena Gabriela de sub incidența contractului de garanție; la cererea suspectei Udrea Elena Gabriela, a permis aprobarea unui contract de novație, prin care debitorul inițial solvabil, în persoana lui Udrea Elena Gabriela, a fost înlocuit cu unul insolvabil, împrejurare în care banca s-a aflat în imposibilitatea de a-și recupera creditul, arată anchetatorii.

Potrivit procurorilor, cei doi au creat băncii un prejudiciu de peste 2,5 milioane de euro.

Prejudiciul cauzat băncii este de 2.576.541,53 euro, reprezentând folosul asigurat împrumutatului Udrea Elena Gabriela, constând în creditul de care a beneficiat și bunurile mobile și imobile ce au fost scoase din sfera garanțiilor contractuale și nu mai pot fi executate, arată DNA.

De altfel, Elena Udrea anunțase, încă de vineri seara, după ce fusese audiată de procurorii DNA, că i s-a înmânat o citație pentru un alt dosar.

Înțeleg că acuzația ar fi de complicitate la abuz în serviciu. Bun, nu contează. Contează că pe bandă rulantă apar dosare despre Elena Udrea. Cred că DNA se ocupă de Elena Udrea și, din când în când, ca să mai arate că există și altă activitate, mai apare câte un personaj pe aici. Faptul că banca respectivă dădea un tip de credite și că eu probabil că l-am solicitat, a declarat fostul ministru, citat de AGERPRES.

Tot în acest dosar mai sunt acuzați, fostul vicepreşedinte al BRD Sorin Popa, fostul senator Sorin Roşca-Stănescu, omul de afaceri Adrian Sârbu, dar și Remus Truică cel care ar fi obținut 35 de milioane de euro din astfel de credite acordate în mod fraudulos de BRD.

În total, au fost acordate fraudulos 17 credite, niciunul dintre acestea nefiind restituit, așa că toate au fost trecute în categoria creditelor neperformante. Iar prejudiciul total cauzat BRD prin acordarea acestor împrumuturi ilegale se ridică la aproximativ 43,5 milioane de euro.

Dosarul privind creditul contractat de la BRD este al patrulea al Elenei Udrea instrumentat de procurorii DNA, după Microsoft, Gala Bute şi Hidroelectrica.

În acesta din urmă fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului a fost pus sub urmărire vineri, procurorii cerându-i Elenei Udrea o cauțiune de 5 milioane de lei.

Luni dimineața, Elena Udrea a reafirmat că are bunurile sechestrate și a adăugat că nici nu are de unde să ia acești bani. În cazul în care nu plătește cauțiunea stabilită săptămâna trecută de procurori, s-ar putea cere un nou aviz de la Parlament.

Am făcut toate solicitările, toate contestațiile posibile, toate plângerile împotriva condițiilor controlului judiciar și așteptăm să vedem dacă instituția DNA este de acord să pun cauțiune bunurile care tot la DNA sunt sechestrate. Nu, nu am varianta împrumutului. Vorbim de o sumă uriașă, cinci milioane de lei. Este exclus să poți împrumuta banii aceștia de la cineva. Nu cred că cineva își dorește să riște să se expună pericolului de a fi căutat și arestat a doua zi ajutând-o pe Elena Udrea. Dar, în situația în care DNA nu va răspunde solicitării mele de a îmi permite, conform legii, să depun cauțiune bunuri aflate acum sub sechestru, voi face o cerere de audiență la procurorul-șef DNA, doamna Kovesi, a afirmat Udrea.

Procurorii i-au dat termen de cinci zile să plătească această sumă, altfel, spun ei, pot decide să ia o măsură mai restrictivă, precum arestul preventiv sau arestul la domiciliu.

“Cauţiunea este record în România. Nu s-a mai întâmplat ca cineva să fie pus sub control judiciar pentru o cauţiune de 5 milioane de lei. În condiţiile în care DNA mi-a sechestrat toate bunurile pe care le am, toate conturile, toate bunurile mobile şi imobile. Cu condiţia să depun această cauţiune în termen de cinci zile, trei fiind de weekend. Spuneţi-mi dacă nu vi se pare că este o vânătoare a Elenei Udrea. Este fără precedent în România ce se întâmplă”, a spus Elena Udrea la ieşirea din sediul Parchetului.

Procurorii anticorupţie transmit, într-un comunicat oficial, că au ajuns să dispună măsura controlului judiciar sub cauţiune pentru că nu pot cere arestul preventiv, având în vedere că Parlamentul s-a opus ridicării imunităţii şi pentru trimiterea ei după gratii.

“Inculpatei Udrea Elena Gabriela i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive. De asemenea, inculpata Udrea Elena Gabriela va depune o cauțiune în valoare de 5.000.000 lei, care va fi consemnată pe numele inculpatei la dispoziția Direcției Naționale Anticorupție prin constituirea unei garanții reale, mobiliare ori imobiliare, în limita sumei respective, în favoarea Direcției Naționale Anticorupție, transmite DNA.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE