Home Extern De la ruşi vine gerul. Gazprom a oprit livrarea de gaze naturale...

Sursa Foto: financialtribune.com

Europa ar putea fi grav afectată de lipsa gazelor naturale după ce, miercuri dimineața, compania rusă Gazprom a oprit furnizarea de gaze naturale către Ucraina.

Rusia a motivat măsura prin faptul că Guvernul de la Kiev nu a plătit în avans banii necesari pentru achiziţiile de gaze.

La ora 07,00 GMT, societatea ucraineană Naftogaz a primit totalitatea cantităţilor de gaze naturale ruseşti plătite în avans şi nu a făcut nicio plată în avans, a explicat Gazprom într-un comunicat.

Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, declara încă de marți că Rusia va opri livrările de gaze naturale spre Ucraina. În plus, avertiza ministrul rus, Moscova ar putea opri și livrările de cărbune spre Ucraina, ca măsură de răspuns la faptul că Ucraina, invocând un sabotaj, a întrerupt zilele trecute furnizarea de curent electric către peninsula Crimeea, anexată de Rusia.

Gazprom a mai oprit livrările de gaze naturale spre Ucraina și în luna iulie a acestui an, după ce Kievul nu a putut să plătească în avans fondurile necesare pentru achiziţiile de gaze.

Abia în luna septembrie, după mai multe luni de negocieri, cele două părţi au ajuns la o soluţie de compromis cu privire la aşa-numitul ‘pachet de iarnă’ care să permită aprovizionarea cu gaze naturale ruseşti a Ucrainei, în perioada octombrie-martie.

Potrivit acelei înțelegeri, Rusia a fost de acord în cele din urmă să scadă preţul de la 251 la 232 de dolari pentru mia de metri cubi de gaz, permiţând Ucrainei să plătească la fel ca ţările vecine blocului comunitar.

De cealaltă parte, Kievul s-a angajat să cumpere două miliarde de metri cubi de gaz şi pentru asta va primi 500 de milioane de dolari de la instituţiile financiare internaţionale. O altă condiţie impusă de ruşi este asigurarea tranzitului neîntrerupt a gazului către Europa.

Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei, iar jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE