Home Extern Europenii nu primesc despăgubiri de la Volkswagen pentru mașinile cu motoare trucate

Românii care dețin mașini Volkswagen diesel dotate cu softul care reduce nivelul emisiilor în timpul testelor nu vor primi compensații de la constructorul auto german. Aceste despăgubiri nu sunt acordate decât celor din Statele Unite și din Canada, iar europenii trebuie să se mulțumească doar cu rechemarea mașinilor în service.

Compensaţiile financiare vor fi oferite exclusiv clienţilor din Statele Unite şi Canada. În Europa, producătorul auto va concepe un pachet de măsuri pentru a se asigura că proprietarii de maşini vor fi cât mai puţin afectaţi, a declarat un purtător de cuvânt al grupului german, citat de Automotive News Europe.

Acum două săptămâni, Volkswagen a anunțat că va oferi proprietarilor din SUA care dețin anumite modele diesel care nu îndeplinesc cerințele guvernamentale privind emisiile un voucher de 1.000 de dolari, din care jumătate va fi cheltuit la dealerii VW și Audi.

Măsura privește aproximativ 500.000 de americani care dețin modele Volkswagen și Audi echipate cu motoare diesel de doi litri. Aceștia vor primi un card preplătit de 500 de dolari și un alt card de 500 de dolari care va fi folosit la dealeri și care asigură asistența tehnică gratuită a autoturismelor timp de trei ani.

Motivul invocat pentru faptul că americanii primesc despăgubiri și europenii nu este că cei din SUA au cumpărat vehicule promovate de grup ca fiind automobile diesel nepoluante.

În plus, clienţii americani suportă costuri mai mari pentru folosirea automobilelor diesel, întrucât motorina este mai scumpă decât benzina,  iar cumpărătorii europeni de vehicule diesel au dreptul la beneficii fiscale şi, în unele ţări, motorina este mai ieftină decât benzina, arată constructorul german.

Și nici banii cheltuți de Volskwagen pentru astfel de despăgubiri nu reprezintă o sumă mică. Acordarea de compensaţii similare în Europa ar genera constructorului auto costuri de 8,5 miliarde de euro.

Grupul german a recunoscut în septembrie că până la 11 milioane de modele diesel comercializate de Volkswagen la nivel mondial sub mărcile VW, Audi, Skoda şi Seat au fost dotate cu un soft care manipulează rezultatele testelor de poluare.  În Europa sunt afectate circa 8,5 milioane de automobile, faţă de 485.000 în Statele Unite. 

În România au fost depistate 105.000 de mașini aparținând Volksvagen care au testele pentru emisiile de noxe trucate.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE