Home Social EXCLUSIV: Câţi bani câştigă militarii români care îşi riscă viaţa în Afganistan....

Sursa Foto: MApN via Facebook

Militarii români au mai primit o lovitură. Încă doi dintre ei au murit în războiul din Afganistan. Erau subofiţeri la o unitate din Buzău şi plecaseră de mai puţin de două luni în misiune. Unul dintre şi-a mai executat o dată datoria faţă de Armată şi NATO, tot în Afganistan. Ştia riscurile, dar şi-a încercat din nou norocul, cu gândul la familie şi la o viaţă mai bună. Şi a plecat din nou.

Acum, plutonierul Iulian Dumitrescu şi sergentul Adrian Vizireanu sunt numele 24 şi 25 pe lista neagră a eroilor români căzuţi în Afganistan. O ţară îi numeşte eroi, dar familiile lor sunt de neconsolat.

În deşertul afgan, militarii români au început misiunile încă din 2001. Au trecut de atunci 15 ani. Peste o sută de militari au supravieţuit atacurilor talibanilor, dar cei mai mulţi dintre ei nu mai au o viaţă normală. Au rămas infirmi şi cu grave sechele psihice.

Toate aceste primejdii sunt cunoscute de către militarii noştri. Însă, unii ştiu că nu vor avansa niciodată în carieră, dacă nu au şi o misiune externă. Pentru alţii, salariile batjocoritoare din ţară îi împing spre avionul care îi duc în Asia centrală.

Dar cât valorează, cât de mari sunt soldele unui militar în misiunea care poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte?

La această întrebare, subofiţerii şi ofiţerii noştri oftează. Sunt plătiţi cei mai prost din NATO. Chiar şi mai prost decât bulgarii. 72 de euro câştigă pe zi un subofiţer şi cu doar 20 de euro mai mult, un ofiţer. Tot 20 de euro este diferenţa şi faţă de militarii bulgari. Asta este, spun cei cu care au vorbit jurnaliştii Reţeaua de Ştiri. Ei stau în prima linie, pe front, şi nu e în puterea lor să negocieze, să schimbe ceva, chiar dacă trupele noastre au fost lăudate chiar şi de către cel mai puternic om al planetei, Barack Obama.

În afară de solda din misiune, în ţară, salariul este plătit în continuare. Oficial, este dublat. Dar şi aici există o problemă. Când militarul este plecat din ţară, din venituri sunt scoase normele de hrană sau banii de chirie. Asta înseamnă că, în final, nimic nu se dublează. În cel mai bun caz, ajung să rămână în ţară cu acelaşi salariu ca dinainte de a pleca în misiune. Iar un subofiţer câştigă în jur de 2.100 – 2.300 de lei, lunar.

Când se trage linie, la final de misiune, se constată că, în cel mai bun caz, un subofiţer câştigă în jur de 2700 de euro lunar.

Pe subofiţerii Iulian Dumitrescu şi Adrian Vizireanu nu i-au ucis inamicii invizibil din deşert, dispozitivele explozive improvizate ascunse pe traseul lor, pe unde patrulează. Aparent, erau într-un banal exerciţiu de antrenament cu poliţia afgană. Şi au avut soarta altor militari din NATO, care au fost executaţi de către talibani ascunşi în uniformele afgane. Românii noştri au fost înşelaţi de uniformele atacatorilor şi nu au avut timp să vadă că sunt inamici.

Citeşte aici cum au murit cei doi români: Detalii cutremurătoare în cazul militarilor români morți în misiune în Afganistan

De altfel, sursele noastre spun că pericolul deghizării talibanilor în uniforme nu este unul necunoscut de către forţele NATO. Dar până acum nu căzuseră victime români. În baza de la Kandahar, o bază mai mare decât întregul oraş Buzău, s-au dat demult directive şi le-a fost interzis militarilor să îşi mai arunce uniformele la gunoi, atunci când părăsesc misiunea, de teamă că talibanii ar putea ajunge la ele. De altfel, mulţi militari, printre care şi români, obişnuiau să facă schimb de uniforme cu alţi colegi, iar pe acest circuit este foarte probabil ca unele echipamente să fi ajuns, de-a lungul timpului, direct în mâna talibanilor.

Luni, trupurile fără viaţă ale celor doi militari români executaţi sângeros în Afganistan vor fi aduse acasă. Mesajul soţiei lui Adrian Vizireanu este unul cutremurător. Pe Facebook, soţia văduvă cere să se facă dreptate.

“Cei ce ti-au facut asta vor plati si toata armata romana !!! Nu ai cum sa vii in sicriu acasa! Nuuuuuuuuuuuuuuu! Ingerul meu, viata mea sufletul meu cui m-ai lasat ? Cine mai are grija de mine? Pe cine mai alint eu? Iubireeee nu pot trai fara tine!”, este mesajul emotionant al soţiei.

adrian vizireanu

Adrian Vizireanu, sursa foto: Facebook

Înainte de a pleca în misiune, Adrian Vizireanu a lucrat, în timpul său liber, ca arbitru de fotbal, în liga judeţului Buzău. A murit la vârsta de 36 de ani, înainte de a apuca să devină tată. Nici Iulian Dumitrescu nu era tată. Avea 33 de ani şi voia să se căsătorească după ce se întorcea din Afganistan.

iulian dumitrescu

Iulian Dumitrescu, Sursa foto: Facebook

Cei doi subofiţeri vor fi avansaţi post-mortem la gradul de sublocotenent. Şi, cel mai probabil, armata română va încerca să ajute familiie şi să le ofere un loc de muncă, să continue, în sistemul din care ei au plecat, soţiile sau o rudă apropiată.

După moartea lor, tricolorul României a fost coborât în bernă la Kandahar, la aproape 5.000 de kilometri distanţă de casa lor din judeţul Buzău.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE