Home Extern Fenomenul prin care fetele se transformă în băieți, din cauza unei anomalii...

Sursa Foto: BBC

Oamenii de știință cercetează un fenomen ciudat care face ca fetele să devină băieți, odată ce ajung la adolescență.

Unul din 90 de copii născuți în localitatea Salinas din Republica Dominicană suferă o astfel de transformare. Iar situația e similară în așezările din apropiere.

După ce familia a fost convinsă timp de 12-13 ani că are şi crește o fetiță, copilului îi cresc organe genitale masculine. În termeni medicali, aceștia sunt numiți pseudohermafrodiți.

Fenomenul este prezentat într-o serie de documentare realizate de BBC. Unul dintre personaje este Johnny, un tânăr de 24 de ani care, fizic, este bărbat, dar în timpul copilăriei sale era o fetiță, pe numele său Felicitia.
Îmi amintesc că purtam o rochie roșie. M-am născut acasă, nu în spital, așa că nu am fost consultat de un medic. Rudele mele au considerat că sunt fată. Când am mers la școală, purtam fustă. Nu mi-a plăcut totuși niciodată să mă îmbrac ca o fată. Când îmi aduceau jucării, nu mă deranjam să le bag în seamă. Tot ce îmi doream era să mă joc cu băieții, spune el.
Viața lui Johnny este împărțită în două: jumătate din ea a fost fetiță, jumătate băiat. Sursa: BBC

Viața lui Johnny este împărțită în două: jumătate din ea a fost fetiță, jumătate băiat. Sursa: BBC

Când transformarea a devenit evidentă, Johnny a ajuns ținta glumelor pe seama sa din partea colegilor.

Spuneau că sunt diavolul, tot felul de lucruri urâte, iar singurul lucru pe care îl puteam face era să sar la bătaie și să îi pun la punct, povestește el.

Un alt exemplu este Carla, care, la 7 ani, este pe punctul de a deveni Carlos. Mama sa spune că a văzut de ceva vreme semnele transformării sale.

Când a împlinit cinci ani, am observat că, de fiecare dată când vedea un băiat, încerca să se ia la bătaie cu el. Mușchii și pieptul i s-au dezvoltat. Poți vedea cu ochiul liber că se va transforma în băiat. Eu o iubesc așa cum e. Fată sau băiat, nu e nicio diferență, a declarat femeia realizatorilor documentarului.

Unul dintre primii medici care a studiat fenomenul a fost, în anii ’70, dr. Julianne Imperato-McGinley, de la Colegiul Medical Cornell din New York. Ea a călătorit în comunitățile din Republica Dominicană, atrasă de poveștile despre fete transformate în băieți și a descoperit că relatările sunt adevărate.

I-a studiat pe cei cărora localnicii le spun Guevedoces, ceea ce în traducere liberă ar însemna “penis după 12 ani”, pentru a găsi o explicație științifică a fenomenului.

Când ești conceput, ai în mod normal o pereche de cromozomi X dacă urmează să devii fată și un set de cromozomi XY dacă urmează să devii băiat. În primele săptămâni, în uter, fătul nu are sex. La aproximativ 8 săptămâni de la concepere, își fac apariția hormonii.

Dacă ești băiat, cromozomul Y face ca testosteronul să ajungă într-o structură numită tubercul, unde se transformă într-o substanță chimică și mai puternică numită dihydro-testosteron, care transformă acest tubercul în penis. Dacă fătul nu dezvoltă dihydro-testosteron, atunci tuberculul se transformă în clitoris.

Imperato-McGinley a descoperit că de vină pentru anomalia din Republica Dominicană este lipsa unei enzime, numită 5-alpha-reductase, care transformă testosteronul în dihydro-testosteron.

Deficiența pare să fie de natură genetică și este destul de întâlnită în satele din această zonă din America Centrală, dar foarte rară în restul lumii. Drept urmare, băieții, deși au cromozomi XY, par fete atunci când se nasc. La pubertate, ei primesc o infuzie de testosteron, la care de această dată organismul reacționează, ducând la dezvoltarea mușchilor, testiculelor și penisului.

În cele mai multe cazuri, copiii se adaptează repede la noua lor stare, mai ales că nu au fost raportate disfuncționalități ale organelor sexuale. Totuși, există și cazuri în care cei care au trecut prin această experiență au caeur să le fie făcută schimbare de sex, pentru a rămâne femei.

O altă observație este că cei ajunși băieți abia în adolescență tind să aibă prostata mai mică. Gigantul farmaceutic Merck a creat, pe baza acestor studii, o substanță, denumită finasteridă, care este prescrisă în cazul prostatei mărite, deoarece blochează acțiunea enzimei 5-alpha-reductase.

Un al capitol al studiului se referă la faptul că, deși sunt crescuți ca fete, aproape toți Guevedoces au preferințe sexuale normale.

Totuși, cercetătorii nu au reușit să stabilească până acum de ce aceste transformări apar în special în satele din Republica Dominicană.

 

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE