Home Ştirile zilei Filiera siriană: Yassin îi promitea lui Hayssam că Băsescu îl scapă de...

Omar Hayssam confirmă, în primul interviu acordat după ce a fost adus în România, că speranțele sale pentru eliberare se puneau în Traian Băsescu. La el îi promitea Mohamad Yasin că va interveni pentru a îl scoate din închisoare, recunoaște Hayssam într-un interviu acordat Antena 3.

Întrebare: La cine v-a spus doctorul Yassin că poate interveni ca să vă scape de condamnare?

Omar Hayssam: La Traian Băsescu. Nu numai o dată. A sugerat-o de foarte multe ori și a spus-o explicit în câteva rânduri (…) Pe Yassin l-am cunoscut la sfârșitul anului 2004, Cu Băsescu, Yassin se știe de mult și au o relație strânsă, concretizată de-a lungul timpului prin multe afaceri. Numai așa se poate explica de ce Traian Băsescu a ales un sirian să meargă în Irak într-o situație atât de gravă. Este nedreaptă pentru mine acuzația de terorism și condamnarea asta la moarte. Nu m-am gândit să fac rău nimănui, mai ales conaționalilor mei. Pe Marie Jeanne o știu ca pe fiica prietenului meu. Am și eu 8 copii. În anii anteriori celor întâmplate am sprijinut autoritățile pentru a elibera cetățeni români condamnați la moarte. Mi-am riscat viața și familia pentru a salva 5 marinari condamnați la moarte în Yemen (…) Dețin toate informațiile și toate dovezile nevinovăției mele și care vor duce la adevărații făptași. Îmi doresc pentru mine și pentru familia mea aflarea adevărului, adevăr așa cum a fost, dar și adevărul judiciar. Acum, nu peste 50 de ani”, scrie Hayssam.

Declarația lui Hayssam confirmă și ceea ce scriu procurorii în rechizitoriul prin care a fost trimis în judecată Mohamad Yassin, prezentat vineri de Antena 3.

Yassin Mohamad a pretins că are o relație directă cu președintele în funcție al României, Băsescu Traian. A susținut că în ziua anterioară, 4.11.2014, ar fi vorbit la telefon cu președintele pentru a îl felicita de ziua sa de naștere. Denunțătorii au primit indicații cu privire la conduita pe care trebuiau să o adopte în perioada următoare, respectiv să nu întreprindă niciun demers judiciar până după turul II al alegerilor prezidențiale. Yassin Mohamad susține că poate obține o soluție de eliberare din închisoare a condamnatului Omar Hayssam din motive medicale sau prin înlocuirea stării de detenție cu arestul la domiciliu, se arată în document.
Asta deși Yassin recunoștea, potrivit interceptărilor de la dosar, că relația sa cu fostul președinte s-a deteriorat după ce a înstrăinat imobilele primite drept garanţie pentru a-l scoate pe Omar Hayssam din ţară.
Omar Călin Khaled: Unchiule, relația ta cu Chiorul cum e? E bună sau s-a stricat?
Yassin Mohamad: Cu Chiorul?
Omar Călin Khaled: Da, cu ăla mare, cu Chiorul
Yassin Mohamad: … (se bâlbâie)… Zău, acum s-a distrus totul… Înainte era… Dar încă… Sun, mă duc… încă vorbim… ziua lui… a sunat și a zis… La început era ușa deschisă, covorul roșu… Acum nu mai…
Soufan Fatima: Acum nu prea…
Ca să îi rezolve problemele penale lui Omar Hayssam din tara, Mohamad Yassin ar fi primit peste 2 milioane de dolari.
Potrivit declarației denunțătorului Omar Hayssam, ulterior eliberării sale din arest preventiv, a fost ajutat de Yassin Mohamad să părăsească fraudulos teritoriul României. Înainte de a fugi din țară, Yassin Mohamad a primit 500.000 de euro, reprezentând o primă tranșă din suma de 1.500.000 de euro pretinsă în schimbul eliberării denunțătorului Omar Hayssam. În data de 28.12.2006, pe teritoriul Siriei, în orașul Homs, Yassin Mohamad a primit suma de 2.000.000 de dolari SUA, reprezentând folosul pretins pentru traficarea influenței în vederea obținerii unei soluții favorabile în dosarele privind infracțiunile economice comise de Omar Hayssam, scriu procurorii
De asemenea, Yassin i-a cerut lui Hayssam bani și pentru scoaterea sa din țară. Acesta ar fi plătit 150.000 de dolari pentru a fi scos din ţară în timp ce era cercetat pentru terorism. În ciuda acuzaţiilor care planau asupra sa, procurorii şi magistraţii nu l-au audiat pe Hayssam în dosarul fugii sale.

În fața Înaltei Curți am susținut în repetate rânduri audierea lui Omar Hayssam, fie ca parte, ca intimat în această cauză, fie ca martor. Noi am promovat câteva contestații în anulare în care am invocat, în esență, faptul că Omar Hayssam nu a fost audiat în propria sa cauză, pentru că în cauza lut Tartoussi era parte și Omar Hayssam, a declarat Ionel Hașotti, avocatul lui Omar Hayssam.

Din completul de trei magistraţi care au judecat dosarul fugii lui Hayssam, unul singur a susţinut că sirianul ar trebui audiat, spune avocatul.

Sirianul Mohamad Yassin a fost trimis în judecată de procurori pe 21 mai, în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă. Alături de el va fi adus în faţa judecătorilor şi Tahli Fadel, pentru complicitate la săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE