Home Extern Final fericit pentru fata afgană cu ochii verzi. Cum a scăpat de...

Sursa Foto: Flickr

Povestea dramatică în care personaj principal a fost “fata afgană” cu ochii verzi, tulburători, are final fericit.  Sharbat Gula,  fotografiată pe coperta Naţional Geographic, a fost graţiată de autorităţile pakistaneze, în urma campaniei de eliberare. Ea fusese arestată în luna octombrie, pentru că locuia ilegal pe teritoriul Pakistanului, deţinând acte false.

Însă, cazul ei a făcut imediat înconjurul lui. Şi chiar celebrul fotograf Steve McCurry s-a mobilizat pentru a o ajuta.

Gula s-a întors în Afganistan, ţara ei natală, unde a fost primită chiar de preşedintele ţării. Ea a fost predată la frontiera Pakistanului cu Afganistan, împreună cu cei patru copii. Ulterior, s-a întâlnit cu Ashraf Ghani în Kabul, la palatul prezidenţial.

“Mona Lisa a războiului din Afganistan”, aşa cum a fost numită, a stat 15 zile în regim de detenţie. Însă, această perioadă a petrecut-o în spital, pentru că suferă de hepatita C. Însă, dacă nu s-ar fi făcut public numele ei, cel mai probabil o aştepta o condamnare care putea ajunge şi 12-14 ani de închisoare.

Femeia şi-a recunoscut vina pentru toate acuzaţiile şi a fost amendată cu 110,000 de rupii, ceea ce înseamnă aproximativ 1.100 de dolari.

Povestea fetei afgane, de pe coperta National Geographic

Sharbat Gula avea 12 ani când a apărut pe coperta celebrei reviste, iar imaginea ei a devenit un simbol al crizei refugiaţilor, în 1985. Fata cu ochii verzi, pătrunzători, a ajuns în Pakistan după ce ţara ei natală, Afganistan, a fost invadată de trupele sovietice. În decembrie 1984, ea a fost fotografiată într-o tabără de refugiaţi, de Steve McCurry.

După momentul de glorie, nu s-au mai aflat informaţii despre “fata afgană”.

Însă, încă din 2015 au apărut informaţii cu privire la mai mulţi cetăţeni afgani care ar locui ilegal în Pakistan, folosind documente false, printre ei aflându-se şi Gula.

Arestarea ei a provocat un val de reacţii şi chiar autorul fotografiei care a făcut-o celebră a declanşat o campanie pentru a-i veni în ajutor. Fotograful american a anunţat că îşi va folosi toate mijloacele financiare necesare pentru ca Sharbat să redevină liberă.

Gula este doar unul dintre cetăţenii afgani care sunt prinşi în eforturile disperate ale pakistanezilor de a-i determina să se întoarcă acasă. Se estimează că 2,5 milioane de afgani s-au refugiat în Pakistan în ultimele decenii, iar politicienii pakistanezi îi acuză pe imigranţi de acte de terorism sau de alte infracţiuni grave.

Se vorbeşte şi despre un termen limită dat imigranţilor: martie 2017. După această dată, guvernul de la Islamabad şi-ar putea intensiva eforturile, iar unele voci spun că situaţia ar putea deveni dramatică.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE