Home Economic Fiscul verifică averi pe Facebook! Ce postări vânează inspectorii

Sursa Foto: ANAF via Facebook

Fiscul din România înfiinţează un departament care se va ocupa exclusiv de cei care nu au o avere impresionantă în acte, dar duc o viaţă în lux. Noul departament se va numi “Direcţia Persoane Fizice cu Risc Fiscal”, anunţă jurnaliştii de la Adevărul.

Inspectorii de la ANAF vor urmări cheltuielile făcute şi, dacă sunt mai mari decât valoarea veniturilor declarate, atunci persoanele respective vor fi încadrate în clasa cu “risc fiscal”. Din acel moment vor fi declanşate anchetele fiscale. Cei de la Fisc au posibilitatea să urmărească Facebook-ul acestor persoane, să observe ce maşini şi-au cumpărat sau în ce vacanţe au fost. Apoi, vor analiza, de pildă, dacă maşina este înregistrată în evidenţele Primăriei şi se plăteşte impozit. Vor fi făcute verificări amănunţite cu privire la veniturilor persoanelor respective, pentru a stabili cum şi-au putut permite vacanţele cu care s-au mândrit pe Facebook ori la televizor, în emisiuni.

De aceste cercetări nu scapă nici persoanele obişnuite, nici vedetele. ANAF anunţă că va colabora cu toate instituţiile. Astfel, cei din mediul privat, ar putea fi verificaţi pe baza informaţiilor oferite de angajatorii lor, pentru a se stabili salariul pe care îl obţin.

Conform sursei citate, în cazul unei necorelări între veniturile declarate şi cheltuielile efectuate, inspectorii ANAF nu îşi doresc să facă plângeri penale, ci obiectivul este de a recupera sumele de bani datorate statului, prin neplata de taxe şi impozite. În cazurile grave, inspectorii pot face şi sesizări la Parchete.

Astfel, în acest moment, în cazul fraudelor depistate, inspectorii intenţionează să cheme persoanele respective la sediile Administraţiei Fiscale, să le aducă la cunoştinţă ce s-a descoperit, să le prezinte probele şi să le impună să plătească, într-o anumită perioadă, sumele datorate bugetului de stat. În funcţie de gravitatea cazurile depistate, inspectorii ar putea cădea la înţelegere cu aceste persoane pentru a le acorda o eşalonare a plăţilor.

Dacă nu se vor conforma, persoanele prinse în ofsaid cu averea ar putea fi executate silit şi s-ar putea alege cu propriri pe conturi.

În cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală există deja Direcţia Verificări Fiscale, care se ocupă de controlul marilor averi. Mai exact, peste 300 de milionari români sunt în atenţia inspectorilor. Şi, după ce s-a luat această măsură, veniturile declarate au crescut de la 18,2 la 144,2 milioane de lei, a anunţat recent ANAF.

 

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE