Home Eveniment Florian Coldea, prima reacţie în megascandalul momentului. Ce spune fostul prim-adjunct al...

Fostul prim-adjunct al Serviciului Român de Informaţii, Florian Coldea, a reacţionat miercuri, în premieră, la acuzaţiile extrem de dure lansate de Sebastian Ghiţă la adresa sa în ultimele săptămâni.

Florian Coldea a trimis Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES o declaraţie în care susţine că a respectat legea, aşa cum au arătat şi rezultatele anchetei interne care, spune el, nu poate fi contestată.

S-a desfăşurat o investigaţie complexă, riguroasă, completă, cu privire la toate afirmaţiile acuzatoare difuzate până la momentul transmiterii acestui comunicat. Am parcurs cu toată deschiderea etapele acestei anchete. Am oferit tot suportul, am prezentat toate documentele necesare şi martorii relevanţi, am răspuns complet tuturor întrebărilor, m-am supus tuturor verificărilor. Rezultatele anchetei au indicat, fără echivoc, faptul că am respectat legea şi normele deontologice specifice, în toate circumstanţele analizate, scrie Coldea.

Fostul prim-adjunct al SRI susţine că miza scandalului din ultimele săptămâni este mai importantă decât persoana sa.

Am revenit în funcţia de prim-adjunct al directorului SRI şi sunt onorat să pot reitera faptul că, de-a lungul întregii mele cariere, am fost un consecvent promotor al legii, al valorilor care ne definesc activitatea: profesionalismul şi buna-credinţă. Mi-am servit ţara cu demnitate şi patriotism. Onoarea unui militar cu idealuri mult mai înalte decât beneficii meschine nu poate fi pătată cu ‘realităţi confecţionate’ şi elemente scoase din context. Celor care s-au grăbit să creadă sau să amplifice neadevăruri flagrante difuzate în trecut sau mai recent, până la data de 18 ianuarie 2017, le reiterez faptul că am înţeles miza, iar aceasta este cu mult mai mare şi mai profundă decât compromiterea activităţii mele. Îmi rezerv dreptul de a oferi răspunsuri şi clarificări adecvate, precum şi elemente factuale relevante despre aceste aspecte şi multe altele, la un moment dat, se arată în scrisoare.

Florian Coldea mai spune că el este cel care a cerut eliberarea din funcţie şi susţine că trecerea în rezervă înseamnă pentru el un nou pas.

Dincolo de numele meu, pe care ancheta internă şi adevărul l-au reabilitat, consider că această serie de atacuri şi acuzaţii defăimătoare riscă să afecteze grav spiritul instituţiei şi, implicit, buna funcţionare a acesteia. Din consideraţie şi respect faţă de toată activitatea trecută, faţă de performanţa înregistrată, faţă de statura consolidată a ceea ce reprezintă astăzi SRI în comunitatea euroatlantică de intelligence, faţă de munca şi eforturile colegilor mei, nu am putut îngădui ca acest lucru să continue (…) Trecerea în rezervă nu modifică nimic din determinarea mea de a servi în continuare statul român, de a contribui din rolul meu viitor la prezervarea a tot ceea ce am reuşit să construim în ultimii 12 ani. Criticilor mei, ale căror afirmaţii le-am considerat adesea constructive, le transmit că, lipsit de constrângerile statutului şi uniformei militare, voi avea, în viitor, libertatea de a vorbi, de a mă exprima public, în baza expertizei profesionale acumulate şi cu buna-credinţă care m-a ghidat întotdeauna, afirmă Florian Coldea.

Sursa: AGERPRES

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE