Home Eveniment Căutat de justiţia din România, Florian Walter a obţinut rezidenţă în Emiratele...

florian walter

Patronul firmei Romprest, Florian Walter, suspectat că ar fi liderul unei grupări specializate în evaziune fiscală, este tot mai departe de justiţia din România.

Fostul patron al cluburilor Universitatea Cluj și Petrolul Ploiești a anunțat că autoritățile din Emiratele Arabe Unite au decis să-i acorde rezidență definitivă și că nu va mai reveni în țară, scrie Dolce Sport.

Florian Walter este dat în urmărire internaţională din 19 mai 2015, în baza unui mandat emis de Tribunalul Prahova, după ce instanţa a emis pe numele lui un mandat de arestare în lipsă, iar la începutul lunii iunie autoritățile anunțaseră că l-au găsit și că îi pregătesc extrădarea. Nu s-a întamplat însă nimic.

Florian Walter, acuzat de fraude de 4,5 milioane de euro

Walter este suspectat că a iniţiat şi coordonat o grupare suspectată de evaziune fiscală şi spălare de bani, operaţiuni financiare în care este implicată Compania Romprest Service, alături de alte societăţi comerciale, între care unele considerate firme-fantomă. Alte 18 persoane au fost trimise în judecată de procurorii DIICOT Ploieşti în accest dosar.

Potrivit procurorilor, în perioada 2012 – 2013, firma Romprest ar fi fost implicată într-un lanţ de tranzacţii comerciale fictive al căror rol era fie de a reduce baza de impozitare, fie de a beneficia de returnări ilegale de TVA.

Anchetatorii au stabilit că mare parte dintre angajaţii firmei de salubritate lucrau la negru, iar pentru a justifica şi a deduce banii plătiţi muncitorilor, Romprest încheia contracte cu alte firme, care la rândul lor încheiau contracte cu alte societăţi, până se ajungea la cel puțin trei astfel de subcontractări în lanț.

Prejudiciul produs bugetului de stat este în valoare totală de 4,5 milioane de euro, reprezentând impozitul pe profit şi taxa pe valoarea adăugată, la care se adaugă și suma de 14 milioane de euro ascunsă prin spălare de bani.

Florian Walter a fost acţionar majoritar al FC Petrolul, precum şi unul dintre acţionarii echipei Dinamo, club de la care s-a retras în 2009. El a preluat apoi clubul Universitatea Cluj, iar în vara anului 2012 a plecat la FC Petrolul. Din vara anului 2013, Walter a revenit la U Cluj.

Într-un interviu acordat jurnaliștilor de la Național în luna iulie a anului trecut, Florian Walter anunțase că nu se mai întoarce în țară, încă de la acea vreme el primind viză de rezidență provizorie în Emiratele Arabe Unite, țară cu care România nu acord de extrădare.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE