Home Lifestyle Fondatorul IKEA şochează: “Port haine doar de la second hand”

Sursa Foto: Thord Nilsson/EPA via The Guardian

Ingvar Kamprad, fondatorul IKEA, unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume şochează din nou. Într-un documentar realizat în ţara lui de origine, Suedia, acesta a avut o declaraţie care acum face înconjurul lumii.

Kamprad, a cărui avere este estimată la 65 de miliarde de euro, spune că se îmbracă doar cu haine cumpărate la mâna a doua. Desigur, singurul motiv pentru a face asta este acela de a economisi, anunţă cotidianul The Guardian care preia din materialul care urmează să fie difuzat în curând de canalul suedez TV4.

“Nu cred că am purtat vreodată haine care să nu fi fost cumpărate la second hand. Vreau să dau un exemplu bun”, a explicat miliardarul Ingvar Kamprad.

Pe 30 martie, acesta va împlini 90 de ani. De altfel, el este renumit pentru zgârcenia sa, dar a afirmat de fiecare dată că doar acest timp de comportament l-a ajutat să construiască imperiul IKEA.

Kamprad spune că aşa a fost crescut, fiind în natura oamenilor din regiunea sudică din Suedia, o zonă de agricultură, să fie cumpătaţi.

În 2006, revista Forbes îl numea pe Ingvar Kamprad ca fiind al patrulea cel mai bogat om din lume. Însă, nu se cunoaşte cât din averea de 65 de miliarde de euro îi aparţine acestuia. În ultimii ani, fiii săi au preluat afacerea. Cei trei copii şi-au mutat sediul social în Danemarca, apoi în Elveţia, pentru a elimina povara taxelor din Suedia. De altfel au şi o fundaţie într-un paradis fiscal, în Liechtenstein. Însă, din 2014 IKEA s-au întors cu sediul principal în ţara de origine.

Fondatorul Ingvar Kamprad este cunoscut pentru declaraţiile lui privind economiile. În 2012, uimea lumea când spunea că a plătit 22 de euro pentru a se tunde în Olanda, iar factura i-a depăşit bugetul şi preferă să se tundă în ţări aflate în curs de dezvoltare. Ultima lui tunsoare fusese realizată în Vietman.

Şi-a adaptata stilul de viaţă şi la transport. Merge cu metroul la serviciu şi conduce un Volvo vechi.

Kamprad a pus bazele IKEA încă de când avea 17 ani. A început mai întâi să vândă pixuri, portofele şi diverse obiecte casnice, iar din 1947 a început cu mobilă. Însă, şi-a afirmat spiritul său antreprenorial încă de când era un puşti. Făcea comerţ plimbându-se cu bicicleta şi vânzând chibrituri sau felicitări de Crăciun.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE