Home Economic Fondul de Garantare a Asiguraţilor nu va mai deschide dosar de daună...

Sursa Foto: glsa.ro

Procedura judiciară de intrare în faliment a companiei de Asigurare Reasigurare ASTRA  aduce problemele pe toate palierele. Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) anunţă că, începându cu data de 4 martie 2016, nu va mai putea deschide dosare de daună pentru clienţii acestei companii.

Practic, la 4 martie se va împlini termenul de 90 de zile decis de instanţă, după pronunțarea primei hotărâri privind deschiderea procedurii falimentului.

“FGA informează potențialii creditori de asigurări ai companiei de Asigurare Reasigurare Astra SA asupra faptului că, pentru evenimente produse aferente polițelor de asigurare ale societății Astra după data de 4 martie 2016, FGA nu mai poate proceda la deschiderea dosarelor de daună, respectiv la constatarea tehnică a avariilor. De la această dată, FGA va putea primi, conform legii, cereri de deschidere a dosarelor de daună — anexa 3, doar pentru evenimente asigurate produse între data închiderii procedurii de redresare financiară a societății Astra și data de 3 martie 2016, inclusiv, dată la care se împlinesc 90 de zile de la data pronunțării hotărârii instanței de judecată privind deschiderea procedurii falimentului. Această hotărâre a fost luată de către instanța de judecată în data de 3 decembrie 2015”, se arată într-un comunicat al FGA.

După data de 4 martie, asiguraţii ASTRA care au nevoie să se recupereze bani, în urma daunei suferite, se vor putea adresa licidatorului judiciar al companiei ASTRA, este vorba despre societatea KPMG Restructuring.

Însă, ceea ce se întâmplă acum este un paradox, pentru că, deşi nu va mai putea deschide dosare de daună, Fondul de Garantare a Asiguraţilor va trebui în continuare să facă plăţi, conform legii. Această obligaţie decurge din faptul că decizia decizia de faliment a societăţii ASTRA nu este încă definitivă.

“În acest sens, precizăm că cererile de plată se pot depune la FGA, până la expirarea unui termen de 90 de zile, calculat de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti de faliment împotriva Astrei. În acest moment, hotărârea judecatorească nu a ramas definitivă, pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, fiind în curs de soluţionare apelurile declarate împotriva acestei hotărâri”, mai anunţă Fondul de Garantare a Asiguraţilor în comunicat.

Jurnaliştii de la DIGI24 au contactat specialişti în domeniu care spun că este o anomalie ceea ce se întâmplă, pentru că, pentru evenimentele de după data de 4 martie, FGA va fi obligată să onoreze cererile de plată chiar în lipsa unor dosare de daună, care să fundamenteze aceste cererile. Asta înseamnă că deconturile se vor face în baza devizelor de reparaţii întocmite de service-uri, ceea ce înseamnă că pot apărea abuzuri din partea celor de la service-uri auto, în sensul de a umfla fără fundament facturile pentru reparaţii.

 

FGA reamintește clienților Astra Asigurări că, potrivit legii, Fondul de Garantare este îndreptăţit să efectueze plăți din disponibilitățile sale către creditorii de asigurări doar după rămânerea definitivă a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului doar pentru păgubiții care au depus cereri de plată și care au dosarele complete. Plata despăgubirilor se va face în limita a 450.000 lei pentru fiecare creditor.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE