Home Eveniment Fost antrenor al lotului național de Informatică, extrădat în SUA pentru o...

Trei tineri din România au fost extrădați în Statele Unite pentru o fraudă informatică de proporții, în urma căreia au fost infectate peste 60.000 de calculatoare.

11 milioane de mailuri care conțineau viruși au fost trimise spre beneficiul celor trei, care au furat astfel nu mai puțin de patru milioane de dolari, anunță FBI.

Printre cei trei se numără Tiberiu Dăneț, în vârstă de 31 de ani, un eminent student la informatică și antrenor al lotului național la această disciplină în 2008, potrivit Știrilor KanalD.

Alături de el au ajuns pe mâna procurorilor americani Bogdan Nicolescu și Radu Miclăus, ambii în vârstă de 34 de ani.

Acuzații au furat milioane de dolari de la cetățeni americani printr-o rețea extrem de sofisticată pe care o conduceau din Europa de Est, a declarat procurorul Carole S. Rendon.

Potrivit FBI, cei trei au dezvoltat în 2007 un malware, pe care l-au distribuit prin emailuri prezentate ca venind din partea Western Union, Norton AntiVirus sau din partea Fiscului.

Când destinatarii deschideau atașamentul din email, virusul se instala în computer, citea datele personale și automat era retrimis tuturor contactelor din calculatorul celor infectați.

Astfel, românii au reușit să aibă acces la nu mai puțin de 60.000 de computere doar în Statele Unite.

Din calculatoarele infectate obțineau date personale, cum ar fi informații despre cardurile de credite sau parole.

Când victimele încercau să trimită bani sau să efectueze cumpărături online, toate datele tranzacțiilor erau trimise către site-uri asemănătoare celor originale.

Astfel, cei trei români obțineau informațiile necesar pentru deturnarea fondurilor.

Din banii obținuți, în primă fază, au închiriat servere, au înregistrat nume de site-uri fictive sau au plătit pentru VPN-uri (Virtual Private Networks) pentru a își ascunde identitatea.

Prin aceeași schemă, au încărcat peste 1.000 de anunturi de vânzare de autoturisme, motociclete sau produse de lux pe eBay.

Când clientul accesa anunțul și intenționa să facă o plată, era direcționat către site-ul fals al celor trei. Drept urmare, banii intrau în conturile lor, iar produsul comandat nu era livrat.

De asemenea, pentru a își ascunde identitatea, cei trei creau companii false sau trimiteau intermediari ca să ridice banii, cu documente false.

În cazul în care vor fi găsiți vinovați, românii riscă ani grei de închisoare.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE