Home Eveniment Fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, a fost condamnată la închisoare cu...

fratele lui Kovesi, alina bica
Sursa Foto: captură România TV

Fosta şefă a DIICOT Alina Bica a fost condamnată joi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de favorizarea făptuitorului, în legătură cu intervenţii pentru clasarea unui dosar în care era implicat omul de afaceri Horia Simu, anunţă Agerpres.

În acelaşi dosar, Horia Simu a fost condamnat la 4 ani închisoare cu executare pentru cumpărare de influenţă, iar fostul şef al ANAF Şerban Pop a primit 5 ani închisoare cu executare pentru infracţiunea de trafic de influenţă.

În plus, judecătorii au dispus confiscarea sumei de 150.000 de euro de la Şerban Pop.

De asemenea, magistraţii au decis ridicarea sechestrului pus pe bunurile Alinei Bica.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Completul de judecată a decis, din oficiu, schimbarea încadrării juridice a faptelor pentru care inculpaţii au fost trimişi în judecată de DNA.

Astfel, pentru Alina Bica a fost schimbată încadrarea din infracţiunile de luare de mită şi participaţie improprie sub forma determinării cu intenţie la săvârşirea fără vinovăţie a infracţiunii de abuz în serviciu, în infracţiunea de favorizarea făptuitorului.

De asemenea, în cazul lui Horia Simu judecătorii au schimbat încadrarea din infracţiunea de dare de mită, în infracţiunea de cumpărare de influenţă, iar pentru fostul şef al ANAF Şerban Pop – din complicitate la dare de mită, în infracţiunea de trafic de influenţă.

Aceasta este a doua condamnare pe care o primeşte Alina Bica. În noiembrie 2016, ea a fost condamnată la 4 ani de închisoare cu executare tot pentru săvârşirea infracţiunii de favorizarea făptuitorului, într-un dosar în care este implicat şi fostul ministru Adriean Videanu. Nici în acest caz decizia nu este definitivă.

Potrivit DNA, în anul 2014, Şerban Pop a primit de la Horia Simu suma totală de 230.000 euro (cash şi sub forma a două contracte de consultanţă judiciară), pentru a interveni la nivelul conducerii DIICOT în scopul soluţionării favorabile a unui dosar penal care îl privea pe omul de afaceri. O parte din aceşti bani ar fi ajuns la Alina Bica, prin intermediul lui Ionuţ Mihăilescu, la acea dată consilierul ei, scrie Agerpres.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE