Home Eveniment Fugarul din dosarul lui Blejnar a fost prins! Ce le-a spus Dan...

Dan Stroe

Fostul director de Achiziţii şi Investiţii Interne al ANAF, Dan Stroe, a fost depistat în Marea Britanie şi a venit în secret în ţară pentru a sta de vorbă cu procurorii, în dosarul lui Sorin Blejnar.

Stroe era căutat încă de pe 7 noiembrie, când a fost săltat şi Sorin Blejnar, în acelaşi dosar de corupţie privind atribuirea de contracte.

Anchetatorii au emis pe numele său atunci un mandat de aducere, însă fostul oficial al ANAF nu a fost de găsit.

Procurorii i-au dat de urmă în Marea Britanie şi, potrivit Adevărul, i-au transmis pe căi neoficiale că este mai bine să revină în ţară, pentru a nu îşi îngreuna situaţia.

Lucru care s-a şi întâmplat, la jumătatea lunii noiembrie, când Stroe a dat o declaraţie completă, oferind informaţii esenţiale pentru anchetă. Asta în condiţiile în care Sorin Blejnar s-a declarat nevinovat, încă de la începutul anchetei.

Stroe ar fi solicitat procurorilor DNA să facă un acord de recunoaştere, dar, deocamdată nu a fost luată o decizie în acest sens, mai scrie sursa citată.

Dan Stroe a fost pus sub control judiciar, pe 16 noiembrie, având de asemenea interdicţia de a părăsi ţara.

El este acuzat, la fel ca şi fostul său şef, aflat acum după gratii, de nereguli grave în semnarea unor contracte cu compania Romsys.

Sorin Blejnar este arestat de pe 8 noiembrie, pentru trafic de influenţă.

În referatul de arestare, procurorii scriu că banii pe care Sorin Blejnar i-ar fi primit în schimbul traficului de influenţă pentru o firmă IT au trecut prin conturile unor firme-fantomă specializate în tranzacţii de tip evazionist, ai căror asociaţi sunt cetăţeni arabi, anunţă Agerpres.

Din raport mai rezultă că suma de 13.172.520 lei, reprezentând un procent de 20,46% din valoarea totală achitată de ANAF, în virtutea celor două contracte, a fost redirecţionată prin conturile bancare ale unor firme folosite în efectuarea de tranzacţii de tip evazionist, în virtutea unor documente fiscale cu un conţinut nereal, scopul final al acestor procedee şi manopere fiind acela de a retrage sumele de bani în numerar, în acest sens fiind folosit un lanţ de societăţi comerciale tip fantomă, (…) toate din Bucureşti, ai căror asociaţi, de regulă, sunt cetăţeni arabi, în anumite cazuri aceştia fiind cooptaţi în firmă după data redirecţionării sau retragerii sumelor de bani în cauză, se arată în referat.

Procurorii au apreciat că faptele pentru care este cercetat Sorin Blejnar sunt grave şi se impune ca acesta să fie arestat preventiv.

Pe baza evaluării gravităţii faptelor, a modului şi a circumstanţelor de comitere a acestora (…), a cuantumului sumei acceptate şi primite (…), precum şi a altor împrejurări privitoare la persoana acestuia (înalt funcţionar al statului la data săvârşirii faptei, cercetat în trecut pentru infracţiuni de evaziune fiscală şi constituirea unui grup infracţional organizat, cauze aflate în prezent pe rolul instanţelor de judecată) se constată că privarea sa de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică, se menţionează în documentul obţinut de Agerpres.

Anchetatorii susţin că au probe care arată că, în perioada  noiembrie 2011 – ianuarie 2012, ar fi primit peste 13 milioane de lei (n.r.: aproape trei milioane de euro), prin intermediari, pentru a ajuta un om de afaceri să câştige un contract de servicii IT, încheiat cu instituţia pe care o conducea la acea vreme.

Horaţiu Berdilă, CEO al firmei Romsys, ar fi fost omul de afaceri care oferit 20% din valoarea contractului lui Sorin Blejnar şi apropiaţilor săi, care au reuşit să tragă sforile pentru ca această firmă să fie declarată câştigătoare în urma procedurilor de atribuire a contractelor.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE