Home Politică UPDATE: Gabriel Oprea poate fi urmărit penal pentru limuzina de fiţe. Preşedintele...

Gabriel Oprea
Sursa Foto: Facebook

Gabriel Oprea poate fi urmărit penal în al doilea dosar instrumentat pe numele lui de către procurorii DNA. Senatul a încuviinţat cererea DNA privind urmărirea penală cu 71 de voturi “pentru”, 52 de voturi “împotrivă” şi un vot anulat. Oprea va fi cercetat pentru că sunt suspiciuni de deturnare de fonduri din bani publici, pentru ca el să aibă la dispoziţie o maşină Audi, în valoare de 80.000 de euro, iar la birou, jacuzzi şi canapele confortabile.

Preşedintele UNPR a ţinut un scurt discurs în faţa colegilor săi.

“Întotdeauna mi-am făcut datoria, am respectat legea şi vă rog să votaţi împotriva acestei cereri”, a declarat senatorul.

Oprea s-a apărat spunând că viaţa lui era în pericol şi avea nevoie de protecţie sporită, justificând astfel de ce a fost cumpărată o maşină de lux pentru el. Fostul ministru de Interne şi vicepremier a declarat că toate serviciile au identificat ameninţări la adresa miniştrilor de Interne, inclusiv la adresa lui şi că a fost reînfiinţată o unitate pentru protecţie pentru protecţia miniştrilor.

Discursul din plen vine după ce, marţi, senatorul Gabriel Oprea a afirmat că în timpul mandatului său ca vicepremier şi ministru de Interne toate achiziţiile de autovehicule la MAI s-au realizat legal.

Am spus colegilor de la Comisia juridică: în timpul mandatului meu ca vicepremier şi ministru de Interne nu s-a cumpărat o maşină, nici 10, s-au cumpărat 5.000 de maşini, toate achiziţionate legal prin direcţiile de specialitate. M-am bătut pentru drepturile şi dotările MAI, pentru drepturile jandarmilor, poliţiştilor, pompierilor şi aşa mai departe, a declarat Gabriel Oprea la ieşirea de la audierea în Comisia juridică a Senatului.

Oprea susţine că în calitate de ministru de Interne avea asigurată protecţie din partea SPP “o maşină luată în comodat de la altă instituţie, care se mai şi strica din când în când”.

S-a reînfiinţat în cadrul Direcţiei de Informaţii Protecţie Internă o subunitate, se numeşte Acvila, a plecat de la zero. În acest context şi într-un context (…) cei de acolo spun cu multe vulnerabilităţi, riscuri, la adresa vieţii conducerii Ministerului de Interne, inclusiv a mea personală, s-a achiziţionat în mod legal de către DIPI un autovehicul. Aceasta este toată speţa, mâine o să spun mai multe în plenul Senatului, a declarat Oprea.

De asemenea, acesta a negat că ar fi cerut reamenajarea biroului său şi că respectivul spaţiu ar fi fost dotat cu jacuzzi, potrivit Agerpres.

Comisia juridică a Senatului a aprobat, marți, solicitările Justiției privind începerea urmăririi penale a senatorului UNPR Gabriel Oprea, cu 6 voturi ”pentru” și 5 ”împotrivă”.

DNA a cerut Senatului încuviinţarea începerii urmăririi penale în dosarul în care sunt cercetați foști șefi ai DIPI, fostul vicepremier fiind acuzat de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

La data de 13 iulie 2015, Oprea Gabriel, în calitate de ministru de Interne și ordonator de credite, cu ajutorul suspecților Nicolae Gheorghe, secretar de stat în cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă și Pavel Gabriel-Nicolae, șef al serviciului juridic, a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale acestei structuri de poliție și a aprobat achiziția unui autoturism Audi A8 în scopul declarat al asigurării protecției demnitarilor.

Acest lucru s-a realizat cu încălcarea prevederilor legale care limitează achiziționarea autovehiculelor din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne, strict la situații legate de folosirea lor în activități de urmărire penală a infracțiunilor de corupție.

Ca urmare a încălcării atribuțiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei.

În perioada 21 august – octombrie 2015, ministrul de Interne a beneficiat de folosința exclusivă a autoturismului Audi A8, achiziționat în modalitatea de mai sus, se arată într-un comunicat al DNA.

În acelaşi dosar este urmărit penal şi fostul şef DIPI, Nicolae Gheorghe. Acesta a fost chemat la DNA pe 15 februarie, când procurorii i-au adus la cunoştinţă acuzaţiile de complicitate la abuz în serviciu şi deturnare unor fonduri pentru misiunile spionilor din subordine.

În vara anului 2015, suspecții Nicolae Gheorghe, în calitate de secretar de stat în cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă și Pavel Gabriel-Nicolae, șef al serviciului juridic, prin întocmirea documentației aferente, au contribuit la achiziționarea unor bunuri din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne, fără ca acestea să fie folosite la acest tip de activități.
Acest lucru s-a realizat cu încălcarea prevederilor legale care limitează achiziționarea bunurilor din fondurile operative, strict la situații legate de folosirea lor în activități de urmărire penala a infracțiunilor de corupție.
Ca urmare a încălcării atribuțiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei, iar D.I.P.I. a beneficiat de dotarea cu bunurile respective, în valoare de 91.295,73 euro, folosul fiind necuvenit în raport cu destinația legală a fondurilor operative.
În perioada 21 august – octombrie 2015, suspectul Nicolae Gheorghe, în aceeași calitate, a schimbat destinația folosinței bunurilor respective, achiziționate în modalitatea de mai sus.
În perioada 2014 – 2015, suspectul Nicolae Gheorghe, în calitate de secretar de stat și ordonator de credite în cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă, în mod repetat, a aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbată destinația sumei de 238.173,47 lei, alocată instituției pentru fonduri operative, în scopul efectuării unor cheltuieli de protocol ori pentru înzestrarea instituției, care nu au fost circumscrise activităților, acțiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operative.
În aceeași manieră au procedat cu suma totală de 14.353,51 lei și suspecții Zărnică Nelu și Iacob Marian-Dănuț, în calitate de ordonatori de credite în cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă”, anunţă procurorii DNA.

Alături de Nicolae Gheorghe, mai sunt puşi sub acuzare alţi doi foşti şefi din DIPI, este vorba despre PAVEL GABRIEL NICOLAE, la data faptei șef al Serviciului Juridic din cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă (D.I.P.I.), şi IACOB MARIAN DĂNUȚ, comisar-șef, la data faptei șef al Diviziunii Administrative în cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă (D.I.P.I.).

Oprea mai este urmărit penal în dosarul coloanelor oficiale şi a mai fost în faţa procurorilor anticorupţie. 

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE