Home Politică Gabriel Oprea, păzit de colega care îi miruieşte pe demnitarii care au...

Gabriel Oprea
Sursa Foto: Facebook

Comisia Juridică de la Senat a decis să dea aviz pozitiv, cu majoritate de voturi, pentru urmărirea penală a senatorului Gabriel Oprea.  9 senatori au votat “pentru”, a fost o singură abţinere şi un singur vot “împotrivă”

Oprea s-a prezentat marţi la Comisie, pentru a studia cele 15 volume trimise de către Direcţia Naţională Anticorupţie în Parlament, privind posibilele infracţiuni săvârşite de acesta în perioada în care a fost ministru de Interne şi vicepremier.

Oprea a venit însoţit de Loredana Radu, aceeaşi avocată care l-a apărat şi pe Victor Ponta la DNA, dar şi de senatoarea UNPR Florentina Jipa, cea care l-a miruit pe Dan Şova în plenul Senatului, când se cerea arestarea lui preventivă.

sova si jipa mir senat

Martie 2015, Dan Şova este miruit în plenul Senatului. Ulterior, colegii săi au decis să refuze cererea DNA de reţinere în vederea arestării

Gabriel Oprea a studiat probele procurorilor înainte de votul senatorilor jurişti. Comisia va întocmi un raport, iar avizul pozitiv dat este doar unul consultativ. Ulterior, raportul va fi înaintat Biroului Permanent, pentru a fi introdus pe ordinea de zi a plenului. La vot, senatorii vor decide dacă îi ridică imunitatea şefului UNPR.

Iată principalele idei din declaraţia lui Gabriel Oprea, după ce a analizat documentele DNA:

  • Sunt un om care am ajutat Justitia, sunt om un căruia nu îi este frică de nimic. Cine nu munceşte, poate mai şi greşeşte (n.r.: exprimarea aparţine lui Gabriel Oprea)
  • Înţeleg jocurile de putere.
  • Şi ceilalti ministri de Interne au beneficiat (n. r.: de coloane oficiale), vă rog să cereţi documentele.
  • Nu am avut nicio zi de concediu, mi-am făcut datoria.
  • Colegii mei senatori au dreptul să voteze conform conştiinţei.
  • Nu am încălcat niciodată legea, mi-am făcut datoria.

DNA a cerut aviz pentru începerea urmării penale pentru două infracţiuni de abuz în serviciu, constând în folosirea resurselor umane și materiale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru a asigura, în mod nelegal, însoțirea deplasărilor efectuate de ministru cu echipaje ale poliției rutiere. Gabriel Oprea le-a cerut colegilor săi, săptămâna trecută, să nu îl apere şi să lase justiţia să îşi facă datoria. Acesta s-a declarat nevinovat, se consideră victimă colaterală, în lupta pentru putere și a spus că este de datoria procurorilor să investigheze.

Marţi, avocata lui a cerut restituirea dosarului la DNA, pe motiv că doi procurori nu ar fi avut competența să facă cercetări în acest caz. Cererea poate fi interpretată şi ca o încercare de amânare a începerii urmării penale. Oprea nu a negat existenţa acestei cereri, a spus că este de datoria avocatului să facă astfel de solicitări.

Acuzaţiile DNA pentru Gabriel Oprea în scandalul coloanelor oficiale

Cu antemergător și girofaruri, Oprea se plimba în fiecare zi, în București sau în teritoriu. DNA dă și un exemplu. Doar în perioada 2 ianuarie – 21 octombrie 2015, s-au realizat 1607 misiuni de însoțire a deplasărilor efectuate de ministrul de interne pe raza municipiului București, adică, de trei ori mai mult de cât a avut nevoie președintele României, care beneficiază de coloană oficială prin lege.

În seara în care polițistul Bogdan Gigină, cel care îi deschidea calea de pe motocicletă, a căzut în groapă și a murit, Gabriel Oprea avea după el un adevărat detașament de agenți și ofițeri de poliție, scrie DNA într-un comunicat de presă. 27 de oameni ai legii au fost pe traseul său, pentru a se asigura că ministrul de Interne nu așteaptă nici măcar o secundă în trafic.

Cercetările DNA au scos la iveală că erau polițiști special desemnați pentru a-l servi exclusiv pe ministrul de la acea vreme. Aceștia îl însoțeau și de cinci ori pe zi, în drumurile lui acasă, la minister, la Guvern, la partid, la întâlniri private sau la restaurant.

Polițiștii care aveau misiunea de a-l însoți pe Oprea conduceau și cu 120 de kilometri pe oră, în București, fără a exista un eveniment de urgență pentru care ministrul să aibă nevoie de astfel de coloane oficiale. Mai mult chiar, anunță DNA, la un moment dat, șefii polițiștilor i-ar fi atras atenția ministrului și i-ar fi propus să renunțe măcar la deplasările cu antemergător în interes personal, însă, Gabriel Oprea nu ar fi fost de acord să renunțe la polițiști.

Agenții care serveau interesele private ale lui Gabriel Oprea, așa cum arată DNA, ar fi ajuns să lucreze în ture pentru demnitar. În fiecare zi, erau câte doi polițiști pe fiecare segment și încă unul de rezervă.

Procurorul General ar putea fi anchetat după începerea urmăririi penale pe numele lui Gabriel Oprea

Parchetul mai verifică și condițiile în care Oprea, ca ministru de Interne, a încheiat un protocol cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, prin care procurorul general Tiberiu Niţu ar fi beneficiat, în mod nelegal, de însoţirea deplasărilor efectuate cu echipaje ale Poliţiei Rutiere.

Potrivit informaţiilor venite de la surse oficiale, Niţu era condus de poliţiştii de la Bucureşti şi Ilfov până la limita de judeţ, unde era preluat de Poliţia Rutieră Prahova şi condus până acasă, la Ploieşti. Coloana urma acelaşi traseu şi atunci când pleca de acasă spre serviciu.

Premierul lasă să se înţeleagă că îşi doreşte eliberarea din funcţie a procurorului general al României, Tiberiu Niţu. Dacian Cioloş i-a cerut Ralucăi Prună, ministrul Justiţiei, să analizeze condiţiile în care poate fi revocat Niţu.

Reţeaua de Ştiri vrea să ştie opinia dumneavoastră despre acest subiect, prin intermediul sondajului de mai jos.

SONDAJ Crezi că Procurorul General, Tiberiu Niţu, ar trebui să demisioneze în scandalul coloanelor?

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE