Home Politică Gabriel Oprea poate fi urmărit penal. Senatorii au votat cererea DNA

Gabriel Oprea
Sursa Foto: Politia Romana

Gabriel Oprea poate fi urmărit penal pentru două infracţiuni de abuz în serviciu. Senatorii au decis să încuviinţeze cererile Direcţiei Naţionale Anticorupţie. 102 senatori au votat “pentru” urmărirea penală şi 31 “împotrivă”.

Fostul vicepremier şi ministru de Interne a ţinut şi un discurs de la tribuna Senatului. S-a apărat din nou, a spus că este o zi specială pentru el şi le-a cerut colegilor să dea undă verde Justiţiei, care trebuie să verifice orice suspiciune, a afirmat el.

“Am trimis o scrisoare Senatului prin care am cerut ridicarea imunității parlamentare. Așa mi s-a părut corect. Este o plângere. Procurorii, ca întotdeauna, în orice caz al unui cetățean din România, trebuie să o soluționeze. Eu știu că mi-am făcut datoria, nu am cerut nimic în plus față de ceilalți miniștri de Interne. Mă consider nevinovat și abia aștept să mă prezint în fața procurorilor ca să rezolv această problemă”, a declarat Oprea, miercuri, înainte de începerea ședinței plenului Senatului.

Oprea a spus din nou că a beneficiat de aceleaşi privilegii ca şi ceilalţi miniştri de Interne şi a afirmat că unii dintre ei sunt chiar în sala de plen.

Decizia din plenul Senatului va ajunge la DNA care va putea începe ancheta penală. Gabriel Oprea va trebui audiat şi i se va aduce la cunoştinţă ce probe au fost strânse.  Procurorii nu pot să ia măsuri preventive, pentru că nu au aviz şi în vederea reţinerii sau arestării demnitarului.

Oprea a putut să studieze cele 15 volume cu probe încă de marţi, când s-a prezentat la Comisia Juridică, unde senatorii jurişti au decis să dea aviz pozitiv în vederea ridicării imunităţii pentru declanşarea procedurii urmăririi penale.

Acuzaţiile DNA şi cele 1607 drumuri cu coloană oficială

DNA a cerut aviz pentru începerea urmării penale pentru două infracţiuni de abuz în serviciu, constând în folosirea resurselor umane și materiale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru a asigura, în mod nelegal, însoțirea deplasărilor efectuate de ministru cu echipaje ale poliției rutiere. Gabriel Oprea s-a declarat nevinovat, se consideră victimă colaterală, în lupta pentru putere și a spus că este de datoria procurorilor să investigheze.

Cu antemergător și girofaruri, Oprea se plimba în fiecare zi, în București sau în teritoriu. DNA dă și un exemplu. Doar în perioada 2 ianuarie – 21 octombrie 2015, s-au realizat 1607 misiuni de însoțire a deplasărilor efectuate de ministrul de Interne pe raza municipiului București, adică, de trei ori mai mult de cât a avut nevoie președintele României, care beneficiază de coloană oficială prin lege.

În seara în care polițistul Bogdan Gigină, cel care îi deschidea calea de pe motocicletă, a căzut în groapă și a murit, Gabriel Oprea avea după el un adevărat detașament de agenți și ofițeri de poliție. 27 de oameni ai legii au fost pe traseul său, pentru a se asigura că ministrul de Interne nu așteaptă nici măcar o secundă în trafic.

Cercetările DNA au scos la iveală că erau polițiști special desemnați pentru a-l servi exclusiv pe ministrul de la acea vreme. Aceștia îl însoțeau și de cinci ori pe zi, în drumurile lui acasă, la minister, la Guvern, la partid, la întâlniri private sau la restaurant.

Polițiștii care aveau misiunea de a-l însoți pe Oprea conduceau și cu 120 de kilometri pe oră, în București, fără a exista un eveniment de urgență pentru care ministrul să aibă nevoie de astfel de coloane oficiale. Mai mult chiar, anunță DNA, la un moment dat, șefii polițiștilor i-ar fi atras atenția ministrului și i-ar fi propus să renunțe măcar la deplasările cu antemergător în interes personal, însă, Gabriel Oprea nu ar fi fost de acord să renunțe la polițiști.

Agenții care serveau interesele private ale lui Gabriel Oprea, așa cum arată DNA, ar fi ajuns să lucreze în ture pentru demnitar. În fiecare zi, erau câte doi polițiști pe fiecare segment și încă unul de rezervă.

Parchetul mai verifică și condițiile în care Oprea, ca ministru de Interne, a încheiat un protocol cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, prin care procurorul general Tiberiu Niţu ar fi beneficiat, în mod nelegal, de însoţirea deplasărilor efectuate cu echipaje ale Poliţiei Rutiere.

Procurorul General al României şi-a dat marţi demisia şi şi-a motivat gestul într-un comunicat de presă. 

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE