Home Eveniment Giovanni Becali se poate întoarce la închisoare! Judecătorii i-au anulat eliberarea condiţionată....

giovani becali
Sursa Foto: ziuaconstanta.ro

Impresarul sportiv Giovanni Becali s-ar putea întoarce după gratii, dacă sentinţa dictată joi,  de Curtea de Apel Bucureşti, va rămâne definitivă.

Becali a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare pentru mita dată judecătoarei Geanina Terceanu. Dar, la aceasta,  ar urma să se adauge şi restul de pedeapsă neexecutată din Dosarul Transferurilor, drept urmare Giovanni Becali ar urma să stea după gratii şapte ani şi patru luni de închisoare.

În urma noii condamnări, instanţa a apreciat că termenii eliberării condiţionate nu mai sunt îndepliniţi şi ar trebui să se întoarcă după gratii, pentru a ispăşi restul de pedeapsă, urmând ca după executarea unei treimi din pedeapsa nouă rezultată să ceară din nou eliberarea condiţionată.

Însă, cel mai probabil, inculpatul Becali Ioan, cunoscut drept Giovanni, va ataca această decizie cu apel.

Fratele acestuia, Victor Becali, ar urma să execute şi el, în total, 5 ani şi 8 luni de închisoare.

Fostul acţionar al clubului Dinamo, Cristi Borcea, a primit în acelaşi dosar o pedeapsă de 3 ani şi jumătate. Şi la el pedeapsa va fi contopită cu cea pe care o execută deja, acesta urmând să stea după gratii 7 ani şi 10 luni.

Judecătoarea Terceanu, cea care a luat mită de la cei doi pentru a nu îi condamna în dosarul Transferurilor a fost condamnată la cinci ani şi şase luni de închisoare. Ea va trebui să dea statului suma de 195.000 de euro, primită de la cei trei.

Giovani Becali fusese eliberat pe 14 septembrie din închisoare, după ce a ispăşit aproximativ doi ani şi jumătate din pedeapsa de 6 ani și 4 luni închisoare primită în dosarul transferurilor din fotbal.

Giovanni Becali: Recunosc acuzaţiile, îmi pare rău

În timpul procesului, Giovanni Becali a recunoscut că a mituit-o pe judecătoarea Terceanu, aceasta urmând să îl facă scăpat în dosarul Transferurilor.

Mențin declarația dată în fața procurorului. Îmi pare rău, asta e. Recunosc în totalitate acuzațiile și îmi însușesc toate probele adunate de DNA și nu le contest. Toate aspectele legate de locuri, momente și împrejurările în care s-au oferit sumele de bani către Geanina Terceanu corespund adevărului, a spus Ioan Becali în sala de judecată, citat de Agerpres.

El a explicat că s-a întâlnit prima dată cu fosta judecătoare la el în curte, aceasta fiind adusă de un cunoscut.

A venit însoțită de un strănepot machedon, un spărgător de case. Dacă el nu ar fi fost machedon, ea nu ar fi intrat niciodată în curtea noastră. M-am întâlnit cu ea și la stadionul Ghencea. În două rânduri, i-am dat lui Manole sume de bani, care venise cu ea, și presupun că banii au ajuns la judecătoare. Banii au fost dați pentru a primi o soluție favorabilă în dosarul transferurilor, a spus Ioan Becali.

Și fratele său, Victor Becali, și-a recunoscut vinovăția. El a subliniat că nu i-a dat banii direct fostei judecătoare, ci denunțătorilor din acest dosar, soții Gabriela și Teodoris Manole, iar ceilalți inculpați din dosar, inclusiv Cristi Borcea, nu știau de aceste tranzacții.

La rândul său, Geanina Terceanu a recunosc acuzațiile și a dat câteva explicații în legătură cu banii primiți de la frații Becali.

Menționez că am primit 185.000 de euro de la frații Becali și 10.000 de euro de la Cristian Borcea. Cred că în cursul anului 2009, l-am cunoscut pe denunțătorul Teodoris Manole, care mi-a spus că îi cunoaște pe cei doi inculpați și a menționat că sunt rude. Mi-a spus că îi poate aborda cu privire la dosarul transferurilor. Discuția s-a purtat la un restaurant ce aparținea denunțătorului, a spus Terceanu.

Ea a adăugat însă că, deși a primit bani de la frații Becali și de la Cristian Borcea, “s-a gândit tot timpul” să dea o decizie de achitare în dosarul transferurilor, pe baza probelor.

Terceanu a mai spus că a luat legătura cu Borcea în anul 2009, prin intermediul avocatului George-Antonie Iorgovan, care de altfel a și dus-o la locuința lui Borcea.

Era noapte și nu pot da foarte multe detalii. În cursul întâlnirii, am discutat amical. Nu am discutat despre dosar, că abia atunci îmi fusese repartizat. Rechizitoriul avea 500 de pagini și 41 de volume de urmărire penală. A început să îmi spună despre dosar, dar nu l-am lăsat pentru că nu citisem dosarul. Începuse să îmi explice mecanismul. Sigur că se plângea. Mi-a dat un plic, iar conținutul l-am verificat acasă și am văzut că avea suma de 10.000 euro. Nu am văzut momentul când mi l-a pus în geantă, dar m-a atenționat că mi-a lăsat ceva acolo. Borcea m-a dus cu mașina acasă, dar nu a urcat, a declarat Geanina Terceanu.

Cristian Borcea a rugat-o pe fosta judecătoare să descrie în instanță cum arăta casa lui la exterior și interior, dacă avea alte case în apropiere sau era în câmp, de vreme ce susține că a stat acolo două ore. Geanina Terceanu a evitat să răspundă după lungi consultări cu avocatul ei și a spus că nu a fost atentă la detalii, nu cunoștea zona și că oricum nu a luat în serios acea întâlnire.

Întrebată de ce a luat totuși plicul de 10.000 de euro de la Borcea, de vreme ce intenționa să dea oricum o soluție de achitare în dosarul transferurilor, Terceanu a spus că între ea și Borcea se crease o “legătură interumană” și că nu a crezut necesar să-i restituie acei bani.

Cristian Borcea nu a recunoscut că ar fi mituit-o pe Geanina Terceanu și a cerut judecătorilor să fie audiat la termenul următor al procesului din 8 septembrie.

Conform DNA, în februarie 2009, Geaninei Terceanu, în calitate de judecător la Tribunalul București, i-a fost repartizat dosarul transferurilor de fotbaliști, în care frații Becali și Cristian Borcea, alături de alți inculpați, fuseseră trimiși în judecată pentru înșelăciune și de evaziune fiscală, potrivit Agerpres.

În 3 aprilie 2012, magistratul a pronunțat în dosarul respectiv o hotărâre de achitare față de toți inculpații în temeiul dispozițiilor art. 10 lit. a din Codul de procedură penală din anul 1968 (‘fapta nu există’).

Potrivit rechizitoriului, pentru a pronunța această soluție de achitare, Terceanu a primit, în intervalul aprilie 2009 — mai 2012, o sumă totală de 195.000 de euro.

“Din acest total, suma de 185.000 de euro a fost dată inculpatei Terceanu de către inculpații Becali, iar suma de 10.000 de euro de către inculpatul Borcea. În cursul anului 2009, o parte din banii primiți în modalitatea de mai sus, respectiv 56.000 de euro, au fost folosiți de Terceanu la achiziționarea unei locuințe (al cărei preț total a fost de 93.000 euro). Ulterior, la 12 noiembrie 2012, hotărârea de achitare pronunțată de către Geanina Terceanu a fost desființată printr-o decizie a Curții de Apel București, instanța pronunțând condamnarea inculpaților la pedepse privative de libertate”, susțin procurorii, citaţi de Agerpres.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE