Home Extern Grecii aprobă referendumul, Europa ameninţă cu falimentul

Sursa Foto: wikipedia.org

A fost încă o noapte lungă pentru autorităţile din Grecia. S-a încheiat cu un vot în Parlament PENTRU Referendum în 5 iulie.

178 din cei 300 de deputaţi au votat în favoarea referendumului propus de Guvern, pentru consultarea populaţiei privind oferta de acord făcută Greciei de către creditorii săi (FMI şi UE), anunţă agenţiile internaţionale.

Cei care au votat “pentru” fac parte din majoritatea parlamentară şi include stânga radicală Syriza şi aliaţii din dreapta, Grecii Independenţi, ANEL. S-a alăturat lor şi partidul neonzist Zorii Aurii.

Premierul Alexis Tsipras şi-a susţinut propunerea de la tribuna Parlamentului şi a încurajat cetăţenii să voteze “NU” la referendum.

“Poporul va spune un mare “NU” ultimatumului, dar în același timp un mare “DA” Europei solidarității” – a spus Tsipras.

În acest moment, Europa anunţă un faliment iminent. Liderii europeni vorbesc o criză acută care a început deja, deşi termenul Greciei de rambursare a împrumutului de 1,5 miliarde de euro către FMI se împlineşte în noaptea de marţi spre miercuri. Pe 30 iunie va înceta planul de asistență financiară de care beneficiază Atena din 2012.

Fostul premier grec Antonis Samaras, conservator, a estimat că referendumul din 5 iulie va sfârși prin a împinge Grecia în afara zonei euro.

Grecia fierbe după eşecul negocierilor. Imediat după anunţarea referendumului, grecii au luat cu asalt bancomatele. Pun banii la saltea, pentru că se tem de un colaps.

”Grecia este și trebuie să rămână membră a zonei euro” – a scris Donald Tusk, preşedintele Consilului Europei, pe Twitter, duminică dimineaţă.

Miniștrii de finanțe din zona euro au refuzat sâmbătă prelungirea programului de asistență pentru Grecia. Creditorii — UE și FMI — i-au prezentat în această săptămână Atenei o propunere cuprinzând o prelungire cu cinci luni a programului de ajutor, cu un pachet financiar de 15,5 miliarde de euro de împrumuturi (12 miliarde de euro de la europeni și 3,5 miliarde de la FMI), în schimbul unor reforme și măsuri de austeritate.

Premierul grec a insinuat un şantaj şi a afirmat că poporul este suveran. Astfel, duminica viitoare, elenii vor decide soarta Greciei.

“Grexit” – aşa numita ieşire a Greciei din zona Euro – ar fi o premieră neagră pentru Uniunea Europeană. Nu s-a mai întâmplat aşa ceva, de aceea nu există nici prevederi clare care să reglementeze o astfel de situaţie. Nu se ştie cum va avea loc şi, mai ales, ce efecte ar putea avea.

Pe de altă parte, liderii europeni nu îşi doresc un astfel de precedent, pentru că şi alte state ar putea forţa o astfel de ieşire. Se vorbeşte despre Marea Britanie care ar putea pune presiune pe UE, forţând un BREXIT.

GREXIT ar putea avea consecinţe dramatice pentru populaţia elenă. Până acum, stânga radicală, care se află la putere, nu a prezentat un plan de salvare.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE