Home Lifestyle Greșeli pe care le facem frecvent când ne alegem parolele. Specialișii ne...

hacker

Tot mai multe atacuri informatice au fost înregistrate în ultimele luni, la nivel mondial, hackerii reușind să pună mâna pe date importante ale utilizatorilor internetului. Spre exemplu, în Statele Unite, 11 milioane de parole criptate ale unui site-ului de dating Ashley Madison au fost decodate, iar publicarea informațiilor au dus la un uriaș scandal, aflându-se că persoane cu notorietate au avut legături extra-conjugale.

Indiferent care este “secretul” fiecăruia, nimeni nu își dorește ca datele personale, informațiile despre conturile bancare sau emailurile să ajungă în mâinile oricui.

Centrul pentru Comunicații Guvernamentale din Marea Britanie a publicat un ghid care să ne ajute să învățăm cum să ne protejăm de hackeri.

Multe site-uri cer parole complexe, care să includă litere mari, litere mici, numere și simboluri. Specialiștii spun însă că alegerea unui astfel de cod nu este întotdeauna indicată, deoarece, pentru a și le aminti, oamenii de multe ori le notează sau le refolosesc și la alte site-uri.

De asemenea, parolele care conțin simboluri și semne de punctuație pot fi o problemă atunci când folosești telefonul mobil.

Parolele complexe sunt dificil de tastat pe touchscreen, deoarece trebuie să te întrebuințezi serios de opțiunile tastaturii, spune Angela Sasse, unul dintre reprezentanții centrului.
Unii dintre experți recomandă adaptarea unor formulări uzuale pe post de parolă, sau așa numitele “passphrase”, de genul “M3rgCu335LaServiciu” sau B3auIaurtcu10%Grasim3″. Acestea sunt mai ușor de reținut și oferă protecție sporită în cazul atacurilor clasice, atunci când un computer încearcă nenumărate combinații de parole până o găsește pe cea corectă. Totuși, aceste tentative de spargere a conturilor sunt din ca în ce mai rare.

Parolele sunt rareori sparte prin “ghicirea” combinațiilor. De cele mai multe ori sunt obținute prin phishing și malware, drept urmare în cazul acestor atacuri nu contează cât sunt de lungi, spun specialiștii britanici.

Din acest motiv, multe companii își obligă angajații să schimbe frecvent parolele, uneori chiar și o dată pe lună, pentru ca, în cazul în care au intrat pe mâna hackerilor, aceștia să se poată folosi de ele doar o perioadă redusă de timp.

Specialiștii spun că nici aceasta nu e o soluție, deoarece s-a demonstrat că în astfel de situații, utilizatorii folosesc parole simple, le reutilizează periodic sau le folosesc și pentru alte site-uri. Mai mult decât atât, ghidul arată că hackerii folosesc imediat informațiile obținute.

Unele persoane folosesc aplicații sau site-uri securizate pentru a își stoca parolele, pentru a pe putea recupera rapid în caz că le uită. Dezavantajul e, pe de o parte, că și aceste aplicații sunt… protejate de parole, drept urmare tot trebuie să vă încărcați memoria cu un astfel de cod.

Iar pe de altă parte, dacă un hacker reușește să spargă acest cont, va avea acces la TOATE parolele pe care le-ați memorat acolo.

Deci, ce e de făcut pentru a te proteja de hackeri?

Multe site-uri oferă acum așa numita autentificare cu doi factori. Pe lângă parolă, puteți introduce un cod de unică folosință, trimis de obicei pe telefonul mobil. Facebook, Google și Twitter au deja această opțiune, gratuit.

Aceasta este o îmbunătățire serioasă a securității, pe care trebuie să o luați în calcul. Multe bănci din lume își obligă deja clienții să o folosească pentru conturile de online banking, spun britanicii.

De asemenea, esențial este să nu folosești niciodată aceeași parolă pentru mai multe conturi. Studiile arată că, spre exemplu, în Marea Britanie, oamenii utilizează același cod de autentificare pentru patru conturi online.

Nu toate siteurile securizează așa cum trebuie parolele dumneavoastră. Drept urmare, ele pot fi obținute de răufăcători. Folosiți întotdeauna parole unice pentru fiecare cont, concluzionează specialiștii Centrului pentru Comunicații Guvernamentale, citați de BBC.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE