Home Eveniment “Groparul CFR”, condamnat definitiv la închisoare. Câţi ani va sta după gratii...

Sursa Foto: Antena 3

Fostul director al CFR, Mihai Necolaiciuc, supranumit de presă “Groparul CFR” a fost găsit vinovat de judecători într-un dosar privind devalizarea companiei de căi ferate, anunţă AGERPRES.

Necolaiciuc a fost condamnat definitiv la opt ani de închisoare.

Fostul director CFR şi celelalte persoane condamnate în dosar sunt obligate, prin sentinţă, să plătească despăgubiri de peste 96 de milioane de lei.

Toate pedepsele aplicate inculpaţilor sunt mai mici decât cele date de instanţa de fond – Judecătoria Sectorului 1, în condiţiile în care cei trei oameni de afaceri primiseră câte cinci ani închisoare.

Mihai Necolaiciuc, fost director general al Companiei Naţionale a Căilor Ferate Române (CN CFR) în perioada iulie 2000 – octombrie 2003, a fost trimis în judecată de procurorii DNA în februarie 2008, pentru săvârşirea unor infracţiuni de abuz în serviciu şi utilizare a creditelor în alte scopuri, care au produs un prejudiciu de peste 18 milioane euro.

În acelaşi dosar au fost deferiţi justiţiei complicii lui Necolaiciuc, persoane din fosta conducere a CNCFR sau şefi de servicii – Mihail Gabriel Misir (decedat), Viorica Olăeru, Ilie Vlăduţ, Dragoş Vasile Vlăduţ, Ana Maria Matei, Octavian Costea, Ţolea Adrian (decedat), precum şi administratori ai unor firme – Marius Iliuşcă şi Ovidiu Lucian Nicula.

Procurorii l-au acuzat pe Necolaiciuc că a angajat CN CFR într-o serie de relaţii contractuale nelegale, în urma cărora au fost plătite din bugetul companiei, cu încălcarea prevederilor legale, produse, bunuri şi servicii care fie nu au fost deloc livrate, fie s-au dovedit a fi necorespunzătoare calitativ şi nefolositoare.

Potrivit DNA, prin aceste operaţiuni a fost creat un prejudiciu de 58.066.318 lei (18.368.442 euro, calculat la cursul de schimb aferent perioadei de referinţă) în dauna CN CFR.

Din sumele folosite nelegal pentru plata produselor respective, 14.306.231 lei (4.525.570 euro) au provenit dintr-un credit extern contractat cu Banca Europeană de Investiţii (BEI), care era destinat exclusiv refacerii infrastructurii feroviare afectate de calamităţi naturale.

Bunurile, produsele şi serviciile achiziţionate au reprezentat panouri de afişaj în staţiile CFR, un sistem de monitorizare a 100 km de traseu de cale ferată, cuplaje electrice, schimbătoare de cale ferată (macazuri), motorină şi soluţie de ignifugare. Din probatoriu a rezultat că furnizorii erau societăţi care nu aveau autorizaţie de furnizor feroviar AFER pentru livrarea de bunuri şi servicii către CN CFR. Mai mult, acestea erau fie firme paravan – care desfăşoară o activitate aparentă, în realitate neavând personal calificat şi nici posibilităţi tehnologice pentru a furniza serviciile în cauză – fie firme fantomă (firme fără activitate, având sedii fictive). S-a dovedit că o parte din administratorii acestor firme erau persoane cu antecedente penale.

Contractele au fost încheiate de Necolaiciuc în complicitate cu celelalte persoane din conducerea CN CFR inculpate, fără a exista o decizie a adunării generale a acţionarilor sau a consiliului de administraţie, un proiect sau referat de necesitate, un studiu de fezabilitate sau un buget aprobat.

În acelaşi dosar au fost condamnaţi şi complicii lui Necolaiciuc, persoane din fosta conducere a CN CFR sau şefi de servicii: Viorica Olăeru – cinci ani şi şase luni cu executare, Ilie Vlăduţ – trei ani cu suspendare, Dragoş Vasile Vlăduţ – trei ani cu executare, Ana Maria Matei – trei ani cu suspendare, Octavian Costea – trei ani şi şase luni, Alexandru Nicolae – trei ani cu suspendare, Marius Iliuşcă – patru ani cu executare, Ovidiu Lucian Nicula – patru ani cu executare.

Mihail Gabriel Misir, şeful Serviciului Achiziţii, devenit ulterior Serviciul Aprovizionare, din Direcţia Comercială a CN CFR în perioada 1 septembrie 1999 – 26 noiembrie 2001, şef al Direcţiei Comerciale, funcţie pe care a ocupat-o până în 16 decembrie 2003, a fost acuzat de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.

Viorica Olăeru, şef al Direcţiei Economice în perioada noiembrie 2001 – octombrie 2003, a fost acuzată de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave.

Ilie Vlăduţ, planificator principal în perioada 1998 – 2001 şi, ulterior, inspector de specialitate până în anul 2003, ambele funcţii fiind în cadrul Serviciului Aprovizionare din subordinea Direcţiei Comerciale, a fost acuzat pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave.

Dragoş Vasile Vlăduţ, şef al Serviciului Aprovizionare (în perioada noiembrie 2001 – februarie 2003), a fost acuzat pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave.

Ana Maria Matei, şef al Direcţiei Comerciale în perioada decembrie 2000 – aprilie 2001, şef al Direcţiei Economice în perioada aprilie – noiembrie 2001, a fost acuzată pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave.

Octavian Costea, consilier juridic în cadrul Direcţiei Comerciale (ianuarie 2001 – ianuarie 2004), a fost acuzat de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave.

La acest dosar a fost conexat un altul, în care au fost condamnaţi trei oameni de afaceri: Dumitru Creştin – doi ani închisoare, Andrei Bogdan Gheorghiu – patru ani, Adrian Viorel Gaşpar – doi ani, toate pedepsele fiind cu executare. În privinţa lui Adrian Viorel Gaspar şi Dumitru Creştin instanţa a reţinut că aceştia au plătit prejudiciul de 4.862.300 lei.

Cei trei oameni de afaceri – Dumitru Creştin, Marius Iliuşcă şi Ovidiu Lucian Nicula – au fost acuzaţi pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, în legătură cu fraudarea unei licitaţii organizată de CFR.

Necolaiciuc a mai fost condamnat definitiv într-un alt dosar de deturnare de fonduri la 4 ani și 6 luni închisoare, el fiind însă eliberat condiționat în iulie 2015, aminteşte Agerpres.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE